Прояви когнітивного у використанні комунікативних практик - Марусіна, О. С.; Марусина, О. С.; Marusina, O. S. (My University, 2017)
У статті розглядаються теоретичні основи проявів когнітивного у використанні комунікативних практик. Автором проаналізовано основні поняття комунікацій, комунікативних практик та когнітивного. Також роз’яснена сутність вищенаведених термінів. Наведено як приклад прояв когнітивного у міжкультурній комунікації. З’ясовано, що реалізуючи комунікативні практики, індивід здійснює вибір дії, що забезпечує адекватне сприйняття і цілеспрямовану передачу інформації у конкретній ситуації, а також репрезентує систему знань, норм, цінностей і зразків поведінки, прийнятих у конкретному комунікативному середовищі.

В статье рассматриваются теоретические основы проявлений когнитивного в использовании коммуникативных практик. Автором проанализированы основные понятия коммуникаций, коммуникативных практик и когнитивного. Также разъяснена сущность вышеприведенных определений. Приведено в качестве примера проявление когнитивного в межкультурной коммуникации. Выяснено, что реализуя коммуникативные практики, индивид осуществляет выбор действия, обеспечивает адекватное восприятие и целенаправленную передачу информации в конкретной ситуации, а также представляет систему знаний, норм, ценностей и образцов поведения, принятых в конкретной коммуникативной среде.

The article examines the theoretical foundations of cognitive manifestations in the use of communicative practices. The author analyzes the basic concepts of communications, communicative practices and cognitive. The essence of the above definitions is also explained. An example of the manifestation of cognitive in intercultural communication is cited. It is found out that in realizing communicative practices, the individual chooses the action, provides an adequate perception and purposeful transfer of information in a specific situation, and also represents the system of knowledge, norms, values and patterns of behavior adopted in a specific communicative environment.
Марусіна О. С. Прояви когнітивного у використанні комунікативних практик / О. С. Марусіна // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 82-85.
Keywords: когнітивне; комунікативні практики; комунікація; лінгвістика; соціум; когнитивное; коммуникативные практики; коммуникация; лингвистика; социум; cognitive; communicative practices; communication; linguistics; socium