Інформаційна технологія візуального аналізу рентгенівських зображень для інтерпретації результатів діагностування пневмонії - Радюк, Павло Михайлович; Радюк, П. М.; Radiuk, Pavlo M.; Бармак, О. В.; Бармак, Олександр (My University, 2021)
На сьогодні пневмонія є одним із поширеніших та найбільш серйозних легеневих захворювань у всьому світі. Раннє діагностування пневмонії є ключовим чинником її успішного лікування. Для розв’язання актуального завдання в галузі цифрового діагностування в цій пропонується інформаційна технологія візуального аналізу рентгенівських зображень для пояснення результатів діагностування пневмонії. В основі технології закладено модель класифікації на основі згорткової нейронної мережі для вилучення слабо виражених ознак ранньої вірусної пневмонії та модифікований метод відмінної локалізації для інтерпретації результатів класифікації. Метод інтерпретації полягає в застосуванні зважених градієнтів до мап активації класів. Подібна модифікація забезпечує відмінну локалізацію аномальних зон на рентгенограмах, що дає змогу вилучити цільові слабко виражені ознаки ранньої пневмонії. Відповідно до обчислювальних експериментів, запропонована інформаційна технологія може бути ефективним засобом для миттєвого діагностування в разі перших підозр на виявлення пневмонії.
Бармак О. В, Радюк П. М. Інформаційна технологія візуального аналізу рентгенівських зображень для інтерпретації результатів діагностування пневмонії / О. В. Бармак, П. М. Радюк // Вісник Хмельницького національного університету. – Вип. 2. – 2021 (295). – С.52-55. DOI 10.31891/2307-5732-2021-295-2-52-55
Keywords: пневмонія; згорткова нейронна мережа; рентгенівське зображення грудної клітини; візуальний аналіз; мапи активації класів; Research Subject Categories::TECHNOLOGY; Research Subject Categories::MEDICINE