Предмет, об'єкт та методологія науки про адвокатуру - Бакаянова, Н. М.; Бакаянова, Н. М.; Bakayanova, N. M. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016)
У статті досліджуються питання розвитку науки про адвокатуру. Визначено поняття об’єкта, пред мета адвокатології, її методологію. Об’єктом адвокатології є адвокатура та діяльність адвокатів, предметом – закономірності діяльності адвокатів, їхні професійні інтереси, формування вимог суспільства до адвокатів, розвиток інституту адвокатури, особливості й характерні риси адвокатури, адвокатського самоврядування, функціонування системи органів адвокатського самоврядування, організація адвокатури. Методологія науки про адвокатуру складає її концептуальну основу, є її фундаментом, адже містить витоки та умови формування теорії адвокатури, характеризує її предмет, функції й завдання. Дослідження методів теорії адвокатури, їх зв’язок із методами практичної діяльності адвоката забезпечують необхідну повноту наукового пізнання, а також дають змогу перевірити обґрунтованість наукових висновків.

Предмет, объект и методология науки об адвокатуре. В статье исследуются вопросы развития науки об адвокатуре. Определены понятия предмета, объекта адвокатологии, ее методология. Объектом адвокатологии являются адвокатура и адвокатская деятельность, предметом – закономерности деятельности адвокатов, их профессиональные интересы, формирование требований общества к адвокатам, развитие института адвокатуры, особенности и характерные черты адвокатуры, адвокатского самоуправления, функционирования системы органов адвокатского самоуправления, организация адвокатуры. Методология науки об адвокатуре составляет ее концептуальную основу, поскольку содержит истоки и условия формирования теории адвокатуры, характеризует ее предмет, функции и задачи. Исследование методов теории адвокатуры, их связь с методами практической деятельности адвоката обеспечивают необходимую полноту научного познания, а также позволяют проверить обоснованность научных выводов.

Subject, object and methodology of advocacy science. The article examines the development of the science of the legal profession. Defined concepts of object, object advocatology, its methodology. The object advocatology are advocacy and advocacy, the subject – pattern of activity of lawyers, their professional interests, the formation of the requirements of society to lawyers, the development of the legal profession, the features and the characteristics of the legal profession, lawyer self-management, the functioning of the system of bodies of lawyer self-organization of the legal profession. Methodology of the science on the legal profession is its conceptual framework, because it contains the sources and conditions of formation of the theory of the legal profession, describes its subject, functions and tasks. Research of methods of advocacy theory, their connection with the methods of practice attorney provide the necessary completeness of scientific knowledge, but also allow you to check the validity of scientific findings.
Бакаянова Н. М. Предмет, об'єкт та методологія науки про адвокатуру / Н. М. Бакаянова // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016. – Вип. 76. – С. 3-9.
Keywords: адвокатура; наука про адвокатуру; адвокатологія; методологія; теорія адвокатури; адвокатура; наука об адвокатуре; адвокатология; методология; теория адвокатуры; advocacy; science of the legal profession; advocatology; methodology; theory of the legal profession