Змістовність і нестандартність журналістського запитання під час прес-конференції як передумови ефективного збору інформації і творчого продукту - Чубук, О. Л. (ТНУ імені В.І.Вернадського, 2023)
Прес-конференції для багатьох журналістів є досить значною частиною їх професійної діяльності. Журналіст під час прес-конференції практично кожного разу приймає рішення: про що запитати, як запитати, коли саме запитати? У статті розглянуті практичні кейси, що мали місце під час низки «знакових» прес-конференцій останнього часу, досліджено роль і значення запитальної стратегії медійників. З’ясовано, що теорія журналістики відносить прес-конференцію до різновиду діалогіч- ного жанру, наділяє його терміном «колективне інтерв’ю», тоді як в теорії зв’язків з громад- ськістю прес-конференція – один із організаційних заходів PR. У розвідці встановлено, що прес- конференція і по формі і по суті – колективне дійство, однак по факту вона такою є не завжди. На конкретних прикладах доведено залежність успішності запитальної стратегії журналіста від змістовності його підготовчої роботи, уважності безпосередньо під час прес- конференції і вміння, за необхідності, оперативно переформулювати запитання. Встановлено, що останнім часом спостерігається тенденція відходу від соціально зна- чущих тем в угоду сенсаційності, хайпу, трафікам, у тому числі й під час прес-конференцій. У статті розкрито питання соціальної відповідальності медійників, особливо в тих випадках, коли прес-конференції проводяться у «прямому етері», а також значення наявності належ- ного професійного рівня, важливості дотримання журналістських стандартів і норм етики. У статті доведено, що змістовні й нестандартні журналістські запитання є основою ефективного збору інформації і важливою передумовою досягнення кінцевої мети – підготовки якісного журналістського матеріалу.
Чубук О . Л. Змістовність і нестандартність журналістського запитання під час прес-конференції як передумови ефективного збору інформації і творчого продукту / О. Л. Чубук // Вчені записки ТНУ імені В.І.Вернадського. – 2023. – Т. 34 (73), № 2, Ч.2. – С. 146-151 – (Сер. «Філологія. Журналістика») – Режим доступу : http://philol.vernadskyjournals.in.ua/journals/2023/2_2023/part_2/24.pdf
Keywords: журналіст; інтерв’ю; прес-конференція; запитання; відповіді