Проблеми вдосконалення правового регулювання процедури проведення обшуку слідчим, дізнавачем, прокурором - Давиденко, Світлана Василівна; Давиденко, С. В.; Davydenko, Svitlana V.; Мавдрик, Д. О.; Mavdryk, D. O. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті досліджені окремі проблеми нормативно-правового регулювання процедури проведення обшуку як різновиду слідчих дій під час досудового розслідування, що найчастіше виникають у правозастосовній практиці, в контексті потенційної гармонізації вітчизняного кримінального процесуального законодавства з європейськими стандартами у сфері захисту прав і свобод людини, що свідчить про актуальність даного дослідження. У представленій науковій роботі детально проаналізовані положення вказаного правового інституту, присвячені суб’єктному складу осіб, уповноважених на проведення обшуку (як одного з основних способів збирання необхідної доказової інформації) під час досудового розслідування, а також відповідні прецеденти Європейського суду з прав людини із заданої тематики. На підставі ґрунтовного вивчення кримінального процесуального законодавства України та наявної судової практики з’ясовані критерії розмежування таких слідчих дій як огляд і обшук, та наголошено на неприпустимості проведення обшуку в житлі чи іншому володінні особи під видом огляду (в тому числі огляду місця події). Інтегральною частиною роботи є характеристика правових підстав та особливостей процесуального порядку проведення обшуку особи в контексті дотримання такої засади кримінального провадження, як забезпечення права свободу та особисту недоторканність. У ході наукового дослідження помітний акцент зроблено на конституційному праві особи (в житлі або іншому володінні якої проводиться обшук) на професійну правничу допомогу, а також на специфічному алгоритмі його роз’яснення та реалізації. Сформульовані у статті пропозиції спрямовані на вдосконалення окреслених положень чинного кримінального процесуального законодавства України в частині правового регулювання процедури проведення обшуку в житлі чи іншому володінні особи, а також обшуку певної особи, яка перебуває у відповідному приміщенні під час виконання ухвали слідчого судді про дозвіл на проведення обшуку. Надані обґрунтовані рекомендації щодо оптимального застосування окремих норм національного законодавства, які свідчать про практичне значення результатів проведеного дослідження.

The article examines some problems of legal regulation of the search procedure, as a kind of investigative actions during pre-trial investigation, which most often occur in law enforcement practice, in the context of potential harmonization of domestic criminal procedure legislation with European standards in the field of human rights and freedoms, indicates the relevance of this study. The presented scientific work analyzes in detail the provisions of this legal institution, devoted to the subjective composition of persons authorized to conduct a search (as one of the main ways to gather the necessary evidence) during the pre-trial investigation, as well as relevant precedents of the European Court of Human Rights. Based on a thorough study of the criminal procedure legislation of Ukraine and existing case law, the criteria for distinguishing such investigative actions as inspection and search were clarified, and the inadmissibility of a search of a home or other property of a person under inspection (including inspection of the scene) was emphasized. An integral part of the work is the characterization of the legal grounds and features of the procedural procedure for conducting a search of a person in the context of compliance with such a principle of criminal proceedings as ensuring the right to liberty and security of person. The research focuses on the constitutional right of a person (whose home or other property is being searched) to professional legal assistance, as well as on a specific algorithm for its explanation and implementation. The proposals formulated in the article are aimed at improving the outlined provisions of the current criminal procedure legislation of Ukraine in terms of legal regulation of the search procedure in the home or other property of a person, as well as search of a person, who is in the room during the search judge. Substantiated recommendations are given on the optimal application of certain norms of national legislation, which indicate the practical significance of the results of the study
Давиденко С. В. Проблеми вдосконалення правового регулювання процедури проведення обшуку слідчим, дізнавачем, прокурором / С. В. Давиденко, Д. О. Мавдрик // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 90 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 51-63.
Keywords: слідчі дії; обшук; слідчий; дізнавач; прокурор; слідчий суддя; обшук особи; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; investigative actions; search; investigator; coroner; prosecutor; investigating judge; search of a person