Окремі історичні аспекти призначення суддів на адміністративні посади в місцевих судах - Курганський, Олександр Валерійович; Курганський, О. В.; Kurhanskyi, Oleksandr V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Призначення суддів на посади голів та заступників голів місцевих судів упродовж тривалого періоду розвитку українського судоустрою відображало стійку тенденцію до концентрації владних повноважень у державі. Спроби різних органів влади та посадових осіб взяти під свій контроль це повноваження давали їм змогу суттєво посилити власні позиції в системі стримувань і противаг державного механізму. Сучасну модель, за якою голова та заступник голови місцевого суду обираються зборами суддів цього суду, запровадив Закон України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 8 квітня 2014 року.
Курганський О. В. Окремі історичні аспекти призначення суддів на адміністративні посади в місцевих судах. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.) : у 2-х т. / за заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 347-351. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33155
Keywords: призначення суддів; адміністративні посади в судах; голова суду; заступник голови суду; судоустрій України; судова реформа; Вища рада юстиції; Рада суддів України; Конституційний Суд України; незалежність суддів; judicial appointments; administrative positions in courts; court chairperson; deputy court chairperson; judiciary of Ukraine; judicial reform; High Council of Justice; Council of Judges of Ukraine; Constitutional Court of Ukraine; judicial independence