Abordări moderne privind utilizarea și valorificarea urmelor criminalistice în identificarea autorilor infracțiunilor violente - Pătru, Alina Daniela; Pătru, A. D.; Петру, Аліна Даніела (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
În contextul dezvoltării continue a tehnologiilor de investigare criminalistică, urmele descoperite la locul faptei reprezintă una dintre cele mai importante surse de informații pentru identificarea autorilor infracțiunilor violente. Valorificarea eficientă a acestora contribuie atât la stabilirea împrejurărilor comiterii faptei, cât și la reconstituirea mecanismului infracțional și la individualizarea participanților la activitatea infracțională. Articolul analizează principalele categorii de urme criminalistice utilizate în activitatea de investigare, cu accent asupra urmelor papilare, biologice, digitale și a altor urme materiale cu relevanță probatorie. Sunt evidențiate metodele moderne de descoperire, fixare, ridicare și examinare a urmelor, precum și contribuția tehnologiilor contemporane la creșterea eficienței procesului de identificare. De asemenea, sunt analizate rolul expertizelor criminalistice și importanța cooperării interdisciplinare dintre specialiștii din domeniul criminalisticii, medicinei legale și tehnologiei informației. Studiul evidențiază faptul că utilizarea unor metode științifice avansate permite obținerea unor rezultate relevante din punct de vedere probator și contribuie la creșterea gradului de certitudine în identificarea autorilor infracțiunilor violente. Concluziile subliniază necesitatea adaptării permanente a metodelor de investigare la evoluția fenomenului infracțional și la dezvoltarea tehnologiilor utilizate în activitatea criminalistică, pentru asigurarea unei administrări eficiente a probelor și pentru realizarea actului de justiție. In the context of the continuous development of forensic investigation technologies, traces discovered at crime scenes represent one of the most important sources of information for identifying perpetrators of violent crimes. Their effective use contributes not only to establishing the circumstances of the offense but also to reconstructing the criminal mechanism and identifying the individuals involved in the criminal activity. This paper analyzes the main categories of forensic traces used in criminal investigations, with particular emphasis on fingerprint, biological, digital, and other material traces with evidentiary value. The study highlights modern methods of detecting, documenting, collecting, and examining forensic traces, as well as the contribution of contemporary technologies to improving the efficiency of the identification process. Furthermore, it examines the role of forensic expertise and the importance of interdisciplinary cooperation among specialists in forensic science, forensic medicine, and information technology. The research demonstrates that the use of advanced scientific methods enables investigators to obtain highly relevant evidentiary results and increases the level of certainty in identifying offenders involved in violent crimes. The conclusions emphasize the need for the continuous adaptation of investigative methods to the evolving nature of criminal phenomena and technological advancements in forensic science, in order to ensure effective evidence management and the proper administration of justice.
Modern Approaches to the Use and Exploitation of Forensic Traces in the Identification of Violent Crime Offenders
Pătru A. D. Abordări moderne privind utilizarea și valorificarea urmelor criminalistice în identificarea autorilor infracțiunilor violente. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 193-196. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33618
Keywords: urme criminalistice; identificare criminalistică; infracțiuni violente; expertiză criminalistică; mijloace de probă; cercetarea la fața locului; forensic traces; forensic identification; violent crimes; forensic expertise; evidence; crime scene investigation