Сучасні підходи до побудови інтелектуальних систем - Логінова, Наталія Іванівна; Логінова, Н. І.; Lohinova, Nataliia I. (Одеса : Фенікс, 2026)
Інтелектуальні системи є складними багатокомпонентними програмними продуктами, у яких процеси сприйняття, міркування, навчання, прийняття рішень, лінгвістичної обробки та вибору дій функціонують у тісній взаємодії. Кожен із цих компонентів виконує окрему роль, проте лише їх інтеграція створює цілісну інтелектуальну поведінку системи. Використання штучного інтелекту в інтелектуальних системах охоплює широкий спектр можливостей: аналіз великих обсягів даних, виявлення прихованих закономірностей, прогнозування подій та автоматизація процесів прийняття рішень. Завдяки таким технологіям, як машинне навчання, обробка природної мови та комп’ютерний зір, інтелектуальні системи здатні навчатися на досвіді, розпізнавати образи, інтерпретувати текстову інформацію та ефективно взаємодіяти з користувачами. Це забезпечує їх широке застосування в різних галузях – освіті, кібербезпеці, медицині, фінансах, промисловості, транспорті, юриспруденції, підвищуючи рівень автоматизації та якість прийнятих рішень.
Логінова Н. І. Сучасні підходи до побудови інтелектуальних систем. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / за заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 475-478. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33363
Keywords: інтелектуальні системи; штучний інтелект; агентна парадигма; машинне навчання; intelligent systems; artificial intelligence; agent-based paradigm; machine learning; decision-making