Методологічний вплив загальнонаукових теорій на дослідження міжнародних відносин - Коппель, О. А.; Коппель, Е. А.; Koppel, O. A.; Пархомчук, О. С.; Пархомчук, Е. С.; Parkhomchuk, O. S. (My University, 2017)
Присвячено гносеологічним і теоретико-методологічним аспектам міжнародно-політичної науки. Доведено, що розвиток науки про міжнародні відносини свідчить про зростання ролі та значення її гносеологічного складника. Гносеологія міжнародних відносин як складник філософії досліджує умови та можливості достовірного знання в галузі міжнародних відносин, загальні передумови пізнання явища міжнародних відносин, проблеми природи пізнання міжнародної реальності та його потенційних можливостей, відношення науки про міжнародні відносини до об’єктивної реальності. На основі аналізу основ пізнання міжнародних відносин обґрунтовано, що методологічною основою для розроблення засобу розуміння емпіричних фактів у міжнародно-політичній науці є філософія. Висвітлюються ключові питання теорії та методології аналізу міжнародних відносин у контексті парадигмальної еволюції сучасної науки. Особливу увагу приділено теоретичним засадам дослідження міжнародно-політичних проблем глобального розвитку.

Статья посвящена исследованию гносеологических и теоретико-методологических аспектов международно-политической науки. Доказано, что развитие науки о международных отношениях свидетельствует о возрастании роли и значения ее гносеологической составляющей. Являясь составной частью философии, гносеология международных отношений исследует условия и возможности достоверного знания в области международных отношений, общие предпосылки познания явления международных отношений, проблемы природы познания международной реальности и его потенциальных возможностей, отношение науки про международные отношения к объективной реальности. На основе анализа основ познания международных отношений обосновано, что методологической основой разработки понимания эмпирических фактов международно-политической науки выступает философия. Освещаются ключевые вопросы теории и методологии анализа международных отношений в контексте парадигмальной эволюции современной науки. Особое внимание уделено теоретическим основам исследования международно-политических проблем глобального развития.

It is dedicated to the epistemological, theoretical and methodological aspects of international political science. It is approved that the development of the international relations science shows the increasing role and importance of its epistemological component. Being an integral part of philosophy, epistemology of international relations studies the conditions and possibilities of insights in the field of international relations, general prerequisites for cognition of the phenomenon of international relations, the problem of the way of cognition of international reality and its potential possibilities, the correspondence of the international relations science to the objective reality. On the basis of analysis of the principles of cognition of international relations it is proved that philosophy serves as methodological basis for the development of the means of understanding of empirical evidences of international political science. The key issues of the theory and methodology of international relations analysis in the context of paradigm evolution of the modern science are elucidated. A special attention has been paid to the theoretical basis of the studies of international political problems of the global development.
Коппель О. А. Методологічний вплив загальнонаукових теорій на дослідження міжнародних відносин / О. А. Коппель, О. С. Пархомчук // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 50-54.
Keywords: міжнародні відносини; гносеологія; філософія; соціологія; політологія; теорія міжнародних відносин; парадигма; международные отношения; гносеология; философия; социология; политология; теория международных отношений; парадигма; international relations; epistemology; philosophy; sociology; political science; theory of international relations; paradigm