Філософсько-правовий погляд на трансформацію ідей індивідуалізму у протестантизмі - Пилипишин, Павло; Пилипишин, П. Б.; Пилипишин, Павел; Pylypyshyn, Pavlo B. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті робиться спроба розкриття індивідуалізму через аналіз протестантизму як течії, яка не лише здійснила реформу в релігійному світі, але й кардинально поміняла свідомість та мислення тогочасної людини, перетворила її на індивідуаліста. Теологічна проблематика стала фундаментом, на якому базувалась тогочасна філософсько-правова концепція індивідуалізму. До цих питань належать питання: про структуру церковної організації, питання рівності між мирянами та священнослужителями, а згодом між всіма людьми як дітьми Божими; розуміння покликання, з якого частково зросла трудова етика протестантських країн; вчення про два царства – спроба обґрунтувати розмежування компетенції матеріальної і духовної складових частин людського буття. Доведено, що завдяки Реформації відбулась зміна формування мислення, в основі якого лежить усвідомлення сокровенності реальності, індивідуальне судження. Філософії досліджуваної доби властива орієнтація людини на роботу над своїм внутрішнім світом, на формування його єдності, боротьбу з афектами, внесення у свідомість дисципліни, самоконтролю та відповідальності, оскільки в них визнавались основні причини того, що відбувається. Обґрунтовано, що Реформація посприяла появі незалежного, самостійного, відповідального у своїх судженнях і вчинках індивіда з волею морального вибору. Визначено, що епоха Реформації здійснила переворот у християнському світі, змінила весь тогочасний світогляд, адже основні зміни, які стосувалися теологічного простору, спричинили зміни у внутрішньому світі кожної людини і суспільства загалом. Така трансформація спочатку відбувалась у теологічному світі, а згодом перейшла і на світогляд людини і суспільства загалом. До теологічних змін, які згодом стали світоглядно-правовими, запропоновано віднести: обстоювання реформаторами скасування будь-якого посередництва між Богом та людиною; розвиток таких ідеологій, як: лютеранство, кальвінізм, англіканство; можливість самостійного читання та тлумачення Біблії; зміну суті свободи віри; біблійний прагматизм; теологічну ідею особистої відповідальності перед Богом; теологічну орієнтацію протестантів на внутрішній світ людини; орієнтацію протестантизму на трудову діяльність, професійні досягнення людини як на покликання

The article is devoted to making an attempt to reveal individualism through analysis of Protestantism as a trend which not only reformed religious world, but also fundamentally changed the consciousness and mentality of then person, transforming him into individualist. Theological issues became the foundation on which the philosophical and legal concept of individualism was based. These issues include: the structure of the church organization, which led to the issue of equality between the laity and the clergy, and later between all people as children of God; understanding of the vocations from which the work ethic of Protestant countries has partly grown; the doctrine of the two kingdoms is an attempt to justify the delimitation of the competence of the material and spiritual components of human existence.It was proven that because of Reformation there had been a change in shaping of thinking based on understanding of reality secrecy and individual judgment. The philosophy of investigated century is characterized by person’s focus on work on his inner world, on his unity formation, on struggle against affects, introducing to human consciousness discipline, self-control and responsibility, since they were recognized as main reasons of what was going on. It is substantiated that Reformation stimulated the emergence of independent, self-sufficient, responsible in his judgments and actions individual with moral choice will.It was determined that Reformation age, having made the revolution in Christian world, had changed the whole then worldview, since basic modifications concerning theological space had led to changes in inner world of each person and society, in particular. Initially, such a transformation took place in theological world and then influenced on the worldview of a person and society in general. It is proposed to refer to theological changes, which later became worldview and legal: advocacy of cancellation of any mediation between God and person by reformers; development of such ideologies as: Lutheranism, Calvinism, Anglicanism; possibility of independent Bible reading and interpreting; change the substance of faith freedom; biblical pragmatism; theological conception of personal responsibility to God; theological focus of protestants on inner world of a person; Protestantism orientation towards labour activity, professional achievements of a person as to his mission.

В статье делается попытка раскрытия индивидуализма через анализ протестантизма как течения, не только осуществила реформу в религиозном мире, но и кардинально поменяла сознание и мышление тогдашней человека, превратила ее в индивидуалиста. Теологическая проблематика стала фундаментом, на котором базировалась тогдашняя философско-правовая концепция индивидуализма. К этим вопросам относятся вопросы: о структуре церковной организации, вопросы равенства между мирянами и священнослужителями, а затем между всеми людьми как детьми Божьими; понимание призвание, с которого частично выросла трудовая этика протестантских стран; учение о двух царствах - попытка обосновать разграничение компетенции материальной и духовной составляющих частей человеческого бытия. Доказано, что благодаря Реформации произошла смена формирования мышления, в основе которого лежит осознание сокровенности реальности, индивидуальное суждение. Философии исследуемой эпохи свойственна ориентация человека на работу над своим внутренним миром, на формирование его единства, борьбу с аффектами, внесение в сознание дисциплины, самоконтроля и ответственности, поскольку в них признавались основные причины происходящего. Обосновано, что Реформация способствовала появлению независимого, самостоятельного, ответственного в своих суждениях и поступках индивида со свободой нравственного выбора. Обосновано, что эпоха Реформации совершила переворот в христианском мире, изменила весь тогдашний мировоззрение, ведь основные изменения, касающиеся теологического пространства, вызвали изменения в внутреннем мире каждого человека и общества в целом. Такая трансформация сначала проходила в теологическом мире, а затем перешла и на мировоззрение человека и общества в целом. К теологических изменений, которые впоследствии стали мировоззренчески-правовыми, предложено отнести: отстаивание реформаторами отмены любого посредничества между Богом и человеком; развитие таких идеологий, как: лютеранство, кальвинизм, англиканство; возможность самостоятельного чтения и толкования Библии; изменение сути свободы веры библейский прагматизм; теологическую идею личной ответственности перед Богом теологическую ориентацию протестантов на внутренний мир человека; ориентацию протестантизма на трудовую деятельность, профессиональные достижения человека как на призвание.
Пилипишин П. Б. Філософсько-правовий погляд на трансформацію ідей індивідуалізму у протестантизмі / П. Б. Пилипишин // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 86 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 169-175.
Keywords: протестантизм; Реформація; свобода; індивідуалізм; індивідуаліст; світогляд; свідомість; відповідальність; rotestantism; Reformation; freedom; individualism; individualist; worldview; consciousness; responsibility; протестантизм; Реформация; свобода; индивидуализм; индивидуалист; мировоззрение; сознание; ответственность; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION