Традиція та авторитет у контексті політико-правової культури сучасного українського суспільства. - Печеранський, Ігор Петрович; Печеранский, Игорь Петрович; Pecheranskyi, Ihor P. (Одеса, 2017)
У статті наголошується на важливості реактуалізації традиції та авторитету як неоконсервативних онтологічних, аксіологічних і ідеологічних концептів у контексті формування політико-правової культури України на сучасному етапі. Підкреслюється, що поступальний і демократичний розвиток нашого суспільства, враховуючи трагічний та дискретний досвід державного будівництва в українській історії, уможливлюється завдяки вищезазначеним концептам. Аналізується ситуація відчуження політико-правової культури від традицій та авторитетів, що призводить до «національної непритомності» та нігілізму, політичного підприємництва, технологізації та приватизації влади в межах олігархічно-люмпенської системи. Зазначається, що імплементація цих концептів у конституційному полі перетворює державність із фасадної суми формальних ознак на ефективний механізм стабілізації, консолідації й поступу України в ХХІ столітті.

В статье акцентируется внимание на важности реактуализации традиции и авторитета как неоконсервативных онтологических, аксиологических и идеологических концептов в контексте формирования политико-правовой культуры Украины на современном этапе. Подчеркивается, что поступательное и демократическое развитие общества, учитывая трагический и дискретный опыт государственного строительства в украинской истории, становится возможным благодаря вышеупомянутым концептам. Анализируется ситуация отчуждения политико-правовой культуры от традиций и авторитетов, что приводит к «национальному обмороку» и нигилизму, политическому предпринимательству, технологизации и приватизации власти в границах олигархическо-люмпенской системы. Отмечается, что имплементация этих концептов в конституционном поле превращает государственность из фасадной суммы формальных признаков в эффективный механизм стабилизации, консолидации и развития Украины в XXI веке.

In the article the author emphasizes the importance and re-actualization of traditions and credibility as the neo-conservative ontological, axiological and ideological concepts in the context of forming political and legal culture of Ukraine on the modern stage. It is underlined that the progressive and the democratic development of our society including tragic and discrete experience of state building in the Ukrainian history, was possible thanks abovementioned concepts. Here is analyzed the situation of political and legal culture alienation from traditions and credibilities which led to «national fainting» and nihilism, political entrepreneurship, technologizing and privatization of power within oligarch-lumpen system. It is noted that implementation of these concepts in a constitutional field turns a statehood from front sum of formal characteristics into an effective mechanism of stabilization, consolidation and step of Ukraine in XXI century.
Печеранський І. П. Традиція та авторитет у контексті політико-правової культури сучасного українського суспільства / І. П. Печеранський // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 3. – С. 41-45
Keywords: українське суспільство; неоконсерватизм; політична та правова культура; традиція; авторитет; політичне підприємництво; украинское общество; неоконсерватизм; политическая и правовая культура; традиция; авторитет; политическое предпринимательство; Ukrainian society; neo-conservatism; political and legal culture; tradition; credibility; political entrepreneurship