Концепція динамічного атомізму М. Лосського в контексті сучасних наукових пошуків - Шаталович, І. В.; Шаталович, И. В.; Shatalovych, I. V. (My University, 2017)
У статті розкриваються три головні аспекти концепції динамічного атомізму М. Лосського в контексті сучасних наукових пошуків. По-перше, волюнтаристський аспект, який враховує думки філософа, що воля субстанціального діяча вільна. Аргументовано, що ці ідеї не втратили свого наукового потенціалу («теорема про свободу волі», інтерпретації квантових парадоксів). По-друге, еволюційний аспект, на якому акцентується увага з точки зору глобального еволюціонізму. На думку мислителя, атоми, молекули, одноклітинні та багатоклітинні організми, людина, соціальні союзи, а також і космічні об’єкти виникають як єдине органічне ціле. По-третє, панпсихічний аспект, покликаний заповнити якісну прірву між живою і неживою природою. На думку М. Лосського, матеріальні процеси завжди здійснюються як «психоматеріальні». Зазначене положення є суголосним сучасним науковим гіпотезам про співвідношення свідомості та неживої природи (існування «розуму» в мікросвіті, вплив розуму людини на мікросвіт).

В статье раскрываются три главных аспекта концепции динамического атомизма Н. Лосского в контексте современных научных поисков. Во-первых, волюнтаристский аспект, который учитывает идеи философа о свободе воли субстанциального деятеля. Аргументировано, что эти идеи не потеряли своего научного потенциала («теорема о свободе воли», интерпретации квантовых парадоксов). Во-вторых, эволюционный аспект, на котором акцентируется внимание с точки зрения глобального эволюционизма. По мнению мыслителя, атомы, молекулы, одноклеточные и многоклеточные организмы, человек, социальные союзы, а также космические объекты возникают как единое органическое целое. В-третьих, панпсихический аспект призван заполнить качественную пропасть между живой и неживой природой. По мнению Н. Лосского, материальные процессы всегда осуществляются как «психоматериальные». Указанное положение созвучно современным научным гипотезам о соотношении сознания и неживой природы (существование «разума» в микромире, влияние разума человека на микромир).

The article opens distinguishing features of a picture of the world in Nikolay Lossky’s philosophy. The context for the analysis is actual ideas of modern natural sciences. The author of article evolves three main aspects: voluntaristic, evolutionary, panpsychical in Nikolay Lossky’s philosophy. The first aspect is voluntaristic aspect. The main definition and essence of the substantive actor is a free will. The second aspect is the evolutionary. The nonliving, living and social substance is considered as uniform universal evolutionary process. The third aspect is panpsychical. The nonliving nature has elements of mental activity. These aspects have accurate accord with actual ideas of modern natural sciences. They are important for the metaphysical base of a complete picture of the world. These ideas help to overcome the problem of differentiation of sciences. These ideas need in new scientific interpretation.
Шаталович І. В. Концепція динамічного атомізму М. Лосського в контексті сучасних наукових пошуків / І. В. Шаталович // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 157-160.
Keywords: російська філософія; М. О. Лосський; динамічний атомізм; природознавство; наукова картина світу; русская философия; Н. О. Лосский; динамический атомизм; естествознание; научная картина мира; Russian philosophy; N. O. Lossky; dynamic atomism; natural science; scientific picture of the world