Становлення спортивного права в Україні як галузі юридичної науки в контексті розвитку міжнародного спортивного права - Василенко, М. Д.; Василенко, Н. Д.; Vasylenko, N. D. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2017)
У статті обговорюються правові засади у спортивній сфері, завдяки яким на стику кількох галузей права формується комплексна галузь права – спортивне право. В спортивному праві існує досить вагомі групи норм, внутрішніх правил, положень, які не належать до жодного з механізмів правового регулювання основних галузей права. Показано, що в міжнародному регулюванні спортивної діяльності існує "управлінський дуалізм", коли взаємодіють держави як в двосторонньому порядку, так і на рівні міжурядових організацій та різного роду міжнародних спортивних організацій. В результаті формується міжнародне спортивне право як комплексне утворення, що об'єднує норми різних галузейправа, в тому числі міжнародного права та корпоративні норми міжнародних організацій.

Становление спортивного права в Украине как отрасли юридической науки в контексте развития международного спортивного права. В статье обсуждаются правовые основы в области спорта, формирующие комплексную отрасль права на стыке различных отраслей права – спортивное право. В спортивном праве существует достаточно обширная группа норм, внутренних правил, положений, не принадлежащие ни к одному механизму правового регулирования независимо от отрасли права. Показано, что в международном регулировании спортивной деятельностью существует "управленческий дуализм", когда государства взаимодействуют как на двустороннем уровне, так и на уровне межправительственных организаций и разного рода международных спортивных организаций. В результате формируется международное спортивное право как комплексное образование, объединяюшее нормы различных отраслей права, в том числе нормы международного права и корпоративные нормы международных организаций.

Becoming of sports law in Ukraine as the branch of juridical science in context to development of international sports law. The legal foundations in sport sphere forming the complex law branch, sports law, on joint for various law branches have been discussed in the article. The enough enormous part of norms, internal rules, positions which don’t belong to any mechanisms of the legal adjusting from the basic branches of law are present in sports law. It was shown that "administrative dualism" in the international adjusting of sport activity, when the states co-operate both in a bilateral order and intergovernmental organizations and also different kind of international sport organizations exists. As a result an international sports law is formed as complex branch law which unites the norms of the different spheres of law, in that number of international law and corporate norms of international organizations.
Василенко М. Д. Становлення спортивного права в Україні як галузі юридичної науки в контексті розвитку міжнародного спортивного права / М. Д. Василенко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.]. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2017. – Вип. 78. – С. 34-40.
Keywords: спортивне право; міжнародне спортивное право; галузь права; норми права; законодавство; "м'яке право"; спортивні організації; спортивное право; международное спортивное право; отрасль права; нормы права; законодательство; "мягкое право"; спортивные организации; sports law; international sports law; branch of law; norms of law; legislation; "soft law"; sport organizations