Динаміка трансформації когнітивних стратегій в умовах інформаційного плюралізму - Онищук, Оксана Василівна; Онищук, О. В.; Onyshchuk, Oksana V. (Одеса, 2020)
У статті аналізується зміст понять «когнітивна стратегія» та «когнітивна схема» в ракурсі проблем, які виникають через активний вплив інтернет-мережі на медіареальності на когнітивні структури людини та модифікації картини реальності. Показано, що когнітивні стратегії і схеми в інформаційному просторі сучасності зазнають потужного впливу мережі та медіа, під впливом останніх змінюються комунікативні, аксіологічні, соціальні та екзистенційні виміри людини. Наголошується, що когнітивні зміни відбуваються шляхом створення нових ментальних структур або трансформації вже наявних, а практики репрезентування реальності в медіа та мережі прямо корелюються з фундаментальними онто-антропологічними проблемами людини, як-от самоідентифікація, вибір рольових моделей поведінки, стилю думок, діяльності та ін. Розглянуто особливості взаємодії людини з меді- ареальністю та інтернет-мережею і те, як останні впливають на когнітивні здібності людини. Наголошено, що когнітивні стратегії залежать від рівня самосвідомості людини, від характеру її інформаційних взаємодій, ціннісної ієрархії, установок. Обґрунтовано, що дуже часто такі впливи несуть у собі маніпулятивні інтенції, які стимулюють споживацтво, некритичність, безвідповідальність та ін. Встановлено, що однією з ключових імплікацій інформаційних ресурсів є їхня всеохопність, а людські можливості сприйняття та обробки інформації обмежені. Саме це співвідношення між інформаційними ресурсами та когнітивними здібностями і визначає динаміку соціальних взаємодій, структуру життєвого світу людини загалом. Тому перспективною бачиться стратегія формування динамічної стійкості та рівноваги завдяки балансу стійких і динамічних елементів, а також розвиток критичного аналітичного мислення в поєднанні із застосуванням оптимальних комунікативних стратегій.

The article analyzes the meaning of the concept of “cognitive strategy” and “cognitive scheme” in the per- spective of problems that arise due to the active influence f the Internet on media reality on human cognitive structures and modifications of reality. Cognitive strategies and schemes in the information space of tod are strongly influenced by the network and media, under the influ- ence of the latter change the communicative, axiological, social and existential dimensions of man is shown. The author emphasizes that cognitive changes occur through the creation of new mental structures or the transformation of existing ones, and the practices of representing reality in the media and network are directly correlated with fundamental onto-anthropological human problems, such as self-identification, choice of role models, style of thought, activity, etc. The peculiarities of human interaction with media reality and the Internet and how the latter affect a person’s cognitive abilities are considered. It is emphasized that cognitive strategies depend on the level of human self-awareness, on the nature of its information interactions, value hierarchy, attitudes. It is substantiated that very often such influences carry manipulative intentions that stimulate consumption, uncriticalness, irresponsibility, etc. It has been established that one of the key implications of information resources is their comprehensiveness, and human capabilities of information perception and processing are limited. This relationship between information resources and cognitive abilities and determines the dynamics of social interactions, the structure of the human life in general. Therefore, the strategy of forming dynamic stability and balance due to the balance of stable and dynamic elements, as well as the development of critical analytical thinking is considered promising.
Онищук О. В. Динаміка трансформації когнітивних стратегій в умовах інформаційного плюралізму / О. В. Онищук // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2020. - Вип. 26. - С. 32-36. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i26.902
Keywords: когнітивна стратегія; медіареальність; комунікація; інтернет-мережа; cognitive strategy; media reality; communication; Internet network; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences; Research Subject Categories::TECHNOLOGY