Договір із варягами як предтеча державності Київської Русі: історико-правове дослідження - Шумський, І. К.; Шумский, И. К.; Shumskyi, I. K. (Одеса : Гельветика, 2018)
Розглянуто літописні відомості про прикликання варягів та «ряд» як державоутворюючий договір, зіставлено його істотні умови з подібними договорами Західної Європи, а також розкрито питання походження Київської Русі з погляду договірної теорії.

Договор с варягами как предтеча государственности Киевской Руси: историкоправовое исследование. Изучены летописные сведения о призвании варягов и «ряде» как государствообразующем договоре, сопоставлены его существенные условия с подобными договорами Западной Европы, раскрыт вопрос о происхождении Киевской Руси с точки зрения договорной теории

Agreement with Varangians as a precursor of the statehood of Kievan Rus: historical and legal research. The article is devoted to the study of the Chronicle message about invitation of the Varangians and the “treaty” mentioned in it as a state-building contract, the comparison of its main provisions with similar treaties of Western Europe, as well as the elaboration of the issue of the origin of Kievan Rus in terms of contractual theory in particular.
Шумський І. К. Договір із варягами як предтеча державності Київської Русі: історико-правове дослідження / І. К. Шумський // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 81 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. – С. 168-172.
Keywords: Київська Русь; варяги; міжнародні договори; теорії походження держави; Киевская Русь; варяги; международные договоры; теории происхождения государства; Kievan Rus; Varangians; international treaties; theory of state origin; «ряд» як державоутворюючий договір; «ряд» как государствообразующий договор; the “treaty” mentioned in it as a state-building contract