Правовий статус Омбудсмана в Європейському Союзі - Гречаний , В. А.; Grechanyy, V. A. (Одеса : Фенікс, 2012)
Автор статті констатує, що Омбудсман здійснює свої функції повністю незалежно. При виконанні своїх обов’язків він не запитує й не приймає інструкції ні від якого уряду, інституту, органу або установи. Протягом строку здійснення своїх функцій Омбудсман не може займатися ніякою іншою професійною діяльністю, оплачуваною чи ні. Європейський парламент, постановляючи за допомогою регламентів за своєю власною ініціативою відповідно до спеціальної законодавчої процедури, після одержання висновку Комісії й зі схвалення Ради, встановлює статус і загальні умови здійснення функцій Омбудсмана.
Гречаний В. А. Правовий статус Омбудсмана в Європейському Союзі / В. А. Гречаний // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 630-633.
Keywords: статус і загальні умови здійснення функцій Омбудсмана; Європейський парламент; правовий статус Омбудсмана в Європейському Союзі; Європейський омбудсман; орган публічної влади Співтовариства; статус и общие условия определения функций омбудсмана; Европейский парламент; правовой статус омбудсмана в Европейском Союзе; Европейский омбудсман; орган публичной власти Сообщества; status and the general conditions of the definition of the functions of the ombudsman; The European parliament; Ombudsman's legal status in the European Union; The European Ombudsman; public authorities Community authority