Окремі аспекти призначення судової експертизи в цивільному та господарському провадженні - Васильєв, В. В.; Vasyliev, V. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті зауважено, що для судової експертизи притаманним є наявність певної процесуальної форми, яка характеризується особливою підготовкою матеріалів; процесуально визначеним порядком її призначення та проведення, що здійснюється з дотриманням спеціальних правових вимог, висунутих процесуальним законодавством. Крім того, в контексті проблематики дослідження одним із провідних виділено питання про призначення експертизи, оскільки від правильного його вирішення залежить своєчасність та ефективність використання спеціальних знань у формі експертизи в цивільному та господарському процесі. Аналізування чинного цивільного та господарського процесуального законодавства дозволило зробити висновок, що регламентований законом порядок призначення судової експертизи передбачає вирішення низки ключових питань щодо: підстав призначення експертизи; формування предмета експертизи; визначення кола питань для експерта; вибору експерта; процесуального оформлення призначення експертизи тощо. Встановлено, що призначення судової експертизи є складним процесом, який є результатом реалізації як повноважень суду, так й ініціативи осіб, які беруть участь у справі, тому, визначаючи наявність або відсутність підстав для призначення судової експертизи, суди не мають ігнорувати позицію осіб, які беруть участь у справі. Доведено, що суд, вирішуючи питання про доцільність призначення експертизи в цивільній справі чи під час вирішення господарського спору, повинен враховувати: чи має значення для справи факт, який експерт повинен встановити; чи не можна довести той чи інший факт іншими доказами, зібраними у справі; які реальні можливості тієї чи іншої судової експертизи, що є її предметом. Автор предметом експертизи пропонує визнати обставини, що мають значення для справи та потребують своєчасного встановлення із застосуванням спеціальних знань експерта у відповідній галузі знань. Також зазначено, що під час проведення експертизи експерт працює з конкретною інформацією, що має бути достовірно встановленою на момент проведення дослідження, тобто бути такою, що не викликає сумнівів, забезпечує достовірність висновку експерта, його доказове значення.

The article notes that forensic examination is characterized by the presence of a certain procedural form, which is characterized by special preparation of materials; procedurally determined procedure for its appointment and conduct, which is carried out in compliance with special legal requirements set by procedural legislation. In addition, in the context of the study, one of the leading issues is the appointment of expertise, as its correct solution depends on the timeliness and effectiveness of the use of special knowledge in the form of expertise in civil and commercial proceedings. Analysis of the current civil and commercial procedural legislation allowed us to conclude that the statutory procedure for the appointment of a forensic examination provides for the solution of a number of key issues regarding: the grounds for the appointment of an expert examination; formation of the subject of examination; determination of the range of questions of the expert; choice of expert; procedural registration of the appointment of examination, etc. It is established that the appointment of a forensic examination is a complex process, which is the result of the implementation of both the powers of the court and the initiative of persons involved in the case, so when determining the presence or absence of grounds for forensic examination, courts in the case. It is proved that the court, deciding on the expediency of appointing an expert in a civil case or in resolving a commercial dispute, must take into account: whether the fact that the expert must establish is relevant to the case; whether it is possible to prove this or that fact by other proofs collected in the case; what are the real possibilities of a forensic examination that is its subject. The author proposes to recognize the subject of the examination of the circumstances that are relevant to the case and require timely establishment using the special knowledge of the expert in the relevant field of knowledge. It is also noted that during the examination the expert works with specific information that must be reliably established at the time of the study, ie, be such that there is no doubt, ensures the reliability of the expert's opinion, its probative value.
Васильєв В. В. Окремі аспекти призначення судової експертизи в цивільному та господарському провадженні / В. В. Васильєв // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 4. - С. 44-50.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; forensic examination; appointment; civil proceedings; economic proceedings; subject of examination; court; participants in the case; судова експертиза; призначення; цивільне провадження; господарське провадження; предмет експертизи; суд; учасники справи