International Commercial Arbitration: to the Issues of Applicable Law - Kuzmin, Eduard Eduardovych; Кузьмін, Едуард Едуардович; Кузьмин, Эдуард Эдуардович (Одеса : Фенікс, 2013)
Among the several issues that international arbitration poses, that of the “applicable law” plays a very important role. The problem of applicable law can be viewed in the two main aspects: the first one – is the procedural rules, which will be used during the process of solving the disputes; the second one – is the substantive law, which will be applied to resolve disputes on the merit. The procedural aspect differs depending on the form of arbitration – institutional or ad hoc arbitration, while the substensive one – is hignly influenced by the fact wheather the applicable law has been chosen or not by the parties. Therefore, the theoretical problem of the appliance of law becomes actual in practice.

Серед дискусійних питань, які наразі існують в міжнародному комерційному арбітражі, проблематика «застосовного права» відіграє дуже важливу роль. Проблема застосовного права полягає в двох основних аспектах: перший – це процедурні правила, які будуть використовуватися в процесі вирішення спорів; другий – це матеріальне право, яке буде застосовуватися для вирішення спорів по суті. Процедурний аспект різниться в залежності від виду арбітражу – інституційного або спеціального, в той час як матеріальний – знаходиться під значним впливом того факту чи було або не було сторонами обрано застосовне право. Таким чином, теоретична проблема застосовного права є актуальною і в практичній площині.

Среди дискуссионных вопросов, которые сейчас существуют в международном коммерческом арбитраже, проблематика «применимого права» играет очень важную роль. Проблема применимого права заключается в двух основных аспектах: первый – это процедурные правила, которые будут использоваться в процессе разрешения споров; второй – это материальное право, которое будет применяться для разрешения споров по существу. Процедурный аспект отличается в зависимости от вида арбитража – институционального или специального, в то время как материальный – находится под значительным влиянием того факта, было ли или не было сторонами выбрано применимое право. Таким образом, теоретическая проблема применимого права является актуальной и в практической плоскости.
Kuzmin E. E. International Commercial Arbitration: to the Issues of Applicable Law / E. E. Kuzmin // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П. Є. Казанського : матеріали четвертої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 8-9 листоп. 2013 р.) / відпов. за вип. М. І. Пашковський ; МОН України, НУ «ОЮА», ф-т міжнар. права та міжнар. віднос., каф. міжнар. права та міжнар. віднос., каф. права ЄС та порівняльн. правознав. – Одеса : Фенікс, 2013. – С. 389-392.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; international commercial arbitration; applicable law; procedural law; substantive law; institutional arbitration and ad hoc arbitration; conflict-of-law; міжнародний комерційний арбітраж; застосовне право; процесуальне право; матеріальне право; інституційний арбітраж і арбітраж ad hoc; колізійне право; международный коммерческий арбитраж; применимое право; процессуальное право; материальное право; институциональный арбитраж и арбитраж ad hoc; коллизионное право