Профілактика тривожних розладів дітей-біженців молодшого шкільного віку : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Кнутова, Маргарита Володимирівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі проведено теоретико-емпіричне дослідження впливу психічної травми на розвиток особистості. Актуальність проблеми профілактики тривожності у дітей-біженців є гострою, особливо в контексті масового переміщення населення через військові конфлікти, зокрема російсько-українську війну. Діти, які вимушено залишили свої домівки, стикаються з багатьма викликами, які впливають на їхній емоційний стан і психічне здоров’я. У першій частині роботи описано основні етапи організації та проведення дослідження профілактики тривожних розладів дітей-біженців. В другій частині здійснено емпірико-аналітичне дослідження впливу психічної травми на розвиток особистості. За результатами дослідження, після завершення навчального року за програмою профілактичних заходів, спрямованих на розвиток впевненості в собі, зниження рівня тривожності та емоційну стабілізацію, спостерігається позитивна зміна в емоційному стані дітей. Зниження рівня тривожності за тестом Філіпса та поліпшення результатів у тесті малюнка страху підтверджують ефективність проведених заходів. Ці результати свідчать про зниження рівня тривожності, підвищення впевненості в собі та здатності справлятися з емоційними труднощами, що є важливим для подальшої адаптації дітей-біженців до нового навчального середовища та соціального оточення. В роботі також здійснено аналіз отриманих даних за допомогою методів математичної статистики. The robot conducted a theoretical and empirical investigation of the influx of mental trauma on the development of specialness. The relevance of the problem of preventing anxiety in refugee children is urgent, especially in the context of mass population movements through military conflicts, following the Russian-Ukrainian war. Children who have been deliberately deprived of their homes are faced with a lot of cries that affect their emotional state and mental health. The first part of the work describes the main stages of organizing and monitoring the prevention of alarming disorders of refugee children. In another part, an empirical-analytical study of the influx of mental trauma on the development of specialness is carried out. The results of follow-up, after completion of the initial phase of the program of preventive visits, aimed at developing self-esteem, reducing anxiety and emotional stabilization, are expected to be positive change in the emotional state of children. A decrease in the level of anxiety for the Phillips test and an increase in the results of the Baby fear test confirm the effectiveness of the tests. These results indicate a decrease in the level of anxiety, increased ability to cope with emotional difficulties, which is important for the further adaptation of refugee children to the new the initial middle age and social extremity. The work also includes the analysis of data obtained using additional methods of mathematical statistics
Кнутова М. В. Профілактика тривожних розладів дітей-біженців молодшого шкільного віку : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / М. В. Кнутова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 62 с.
Keywords: травма; стрес тривожність; тривожні розлади; профілактика тривожності; trauma; stress; anxiety; anxiety disorders; prevention of anxiety