Постсоветская рефлексия когнитивной модели метафоры Дж. Лакоффа и М. Джонсона на примере Уральской школы политической метафорологии - Московая, Е. А.; Москова, К. О.; Moskova, K. O. (My University, 2017)
В статье проанализированы рефлексии постсоветских авторов по поводу когнитивной модели метафоры Дж. Лакоффа и М. Джонсона. Отмечено, что подробная систематизация существующих направлений в изучении метафоры была предложена представителями Уральской школы политической метафорологии (Э. Будаевым, А. Чудиновым и др.). Зафиксировано два наиболее активно развивающихся направления в изучении метафор на постсоветском пространстве: a) анализ метафор в рамках когнитивной лингвистики; b) политическая метафорология. Проанализированы особенности изучения метафор в американской традиции на основе исследований Т. Скребцовой. Охарактеризованы мировые центры изучения политической метафорологии: Североамериканский, Восточноевропейский (или постсоветский), Европейский. Для Североамериканского объединения характерен интерес к политическим метафорам внутри институционального дискурса, при этом важную роль играют тексты известных политических лидеров. Восточноевропейское объединение сосредоточено на применении дескриптивных методик анализа метафор, акцент делается на анализе медийной составляющей политического дискурса. Европейское объединение акцентирует внимание на изучении особенностей проявления и функционирования метафор в рамках различных национальных дискурсов и сосредоточении на анализе специфики сфер – мишеней метафорической экспансии.

У статті проаналізовано рефлексії пострадянських авторів щодо когнітивної моделі метафори Дж. Лакоффа і М. Джонсона. Зазначено, що детальна систематизація наявних напрямів у вивченні метафори була запропонована представниками Уральської школи політичної метафорології (Е. Будаєвим, А. Чудіновим та інш.). Зафіксовано два напрями у вивченні метафор, що активно розвиваються на пострадянському просторі: а) аналіз метафор у межах когнітивної лінгвістики; b) політична метафорологія. Проаналізовано особливості вивчення метафор в американській традиції на основі досліджень Т. Скрєбцової. Дана характеристика світових центрів вивчення політичної метафорології: Північноамериканського, Східноєвропейського (або пострадянського) та Європейського. Для Північноамериканського об’єднання характерний прояв інтересу до політичних метафор всередині інституційного дискурсу, водночас важливу роль відіграють тексти відомих політичних лідерів. Східноєвропейське об’єднання зосереджене на застосуванні дескриптивних методик аналізу метафор, акцент робиться на аналізі медійного компонента політичного дискурсу. Європейське об’єднання акцентує увагу на вивченні особливостей проявів і функціонування метафор у межах різноманітних національних дискурсів, а також зосереджується на аналізі специфіки сфер – мішеней метафоричної експансії.

The article analyzes post-Soviet authors’ reflections on the cognitive model of the metaphor of J. Lakoff and M. Johnson. It is noted that the detailed systematization of existing trends in the study of metaphor was suggested by representatives of the Ural school of political metaphorology (E. Budaev, A. Chudinov and others). Two most actively developing trends in the study of metaphors in the post-Soviet space were recorded: a) analysis of metaphors in the framework of cognitive linguistics; b) political metaphorology. Peculiarities of the study of metaphors in the American tradition are analyzed on the basis of the researches of T. Skrebtsova. World centers for the study of political metaphorology are described: North American, East European (or post-Soviet), European. The North American association is characterized by interest in political metaphors within the institutional discourse, while the texts of prominent political leaders play an important role. Eastern European association is focused on the application of descriptive methods for analyzing metaphors, the emphasis is on analyzing the media component of political discourse. The European association focuses on studying the features of the manifestation and functioning of metaphors within the framework of various national discourses and concentrating on the analysis of the specifics of target spheres of metaphorical expansion.
Московая Е. А. Постсоветская рефлексия когнитивной модели метафоры Дж. Лакоффа и М. Джонсона на примере Уральской школы политической метафорологии / Е. А. Московая // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 62-65.
Keywords: метафора; когнитивная лингвистика; политическая метафорология; Уральская школа политической метафорологии; Североамериканский; Восточноевропейский (постсоветский); Европейский центры политической метафорологии; метафора; когнітивна лінгвістика; політична метафорологія; Уральська школа політичної метафорології; Північноамериканський; Східноєвропейський (пострадянський); Європейський центри політичної метафорології; metaphor; cognitive linguistics; political metaphorology; Ural school of political metaphorology; North American; Eastern European; European centers of political metaphorology