Особливості втілення ідей дослідницько-орієнтованого підходу у німецькій системі професійної підготовки педагогів-музикантів - Татарнікова, Анжелика Анатоліївна; Татарнікова, А. А.; Tatarnikova, Anzhelyka A. (My University, 2021)
Статтю присвячено конкретизації сутності, специфіки і способів втілення ідей дослідницько-орієнтованого підходу на основі вивчення та узагальнення праць німецьких науковців із метою висвітлення можливостей їх використання під час організації професійної підготовки фахівців-музикантів у вітчизняних закладах вищої освіти. Уточнено, що становлення і розвиток ідей дослідницько-орієнтованого підходу досить тісно пов’язані із концепцією університетської освіти В. Гумбольдта, який обгрунтував доцільність її провідного принципу – поєднання навчальної і науково-дослідної роботи студентів. Через це всі форми залучення студентів до науково-дослідницької і творчої діяльності, а також їх участі у впровадженні результатів такої діяльності завжди визнавалися пріоритетними національною системою німецької вищої освіти, чому сприяв інтенсивний розвиток ідей дослідницько-орієнтованого підходу. Продемонстровано, що під час проєктування та організації сучасного освітнього процесу у німецьких закладах вищої освіти простежується домінування нової дидактичної парадигми у вигляді відповідного дослідницько-орієнтованого підходу. Такий підхід у вищій освіті розглядається як такий, що ставить здобувача у ситуацію самостійного пошуку та осмислення суті актуальних проблем під час наукового пізнання, знаходження та обґрунтування альтернативних способів їх розв’язання, особистого оволодіння науковими поняттями і концепціями. Дослідницько-орієнтований підхід здійснюється у вигляді особливого, інноваційного виду навчання, спрямованого на формування абстрактного, логічного, рефлексивного і критичного мислення здобувачів вищої освіти, значного розширення і збагачення досвіду їх творчої і науково-дослідницької діяльності за рахунок більш досконалого опанування форм системно-структурного, ігрового та імітаційно-рольового моделювання, методів індукції і дедукції, відповідного інструментарію теоретичного, емпіричного і статистичного етапів наукового дослідження. Доведено, що дослідницько-орієнтований підхід, ґрунтуючись на пошуку нових пізнавальних орієнтирів і використанні інноваційних знахідок, вимагає більш стрімкого та інтенсивного впровадження новітніх технологій, форм, методів і засобів організації навчально-пізнавальної, навчально-професійної, самостійно-пошукової та науково-дослідницької діяльності здобувачів. Узагальнено, що здійснення дослідницько-орієнтованого підходу під час професійної підготовки майбутніх фахівців-музикантів націлено на формування провідних складників їх науково-дослідницької культури. Водночас акцентовано увагу на удосконаленні діяльнісно-технологічного аспекту науково-дослідницької діяльності студентів, який передбачає оновлення її мети і завдань, перегляд основних принципів організації у закладі вищої освіти, конкретизацію форм, методів, етапів здійснення. This article is devoted to concretization of the essence, the distinguishing features and also methods of realization of concepts of the research-oriented approach on the basis of studying and generalization of a series of scientific works by German scholars with the aim of elucidation of possibilities of their implementation during the process of organization of professional training of musicians at national higher educational institutions. In fact, we have managed to ascertain that the establishment and development of the concepts of the research-oriented approach tends to be closely linked with V. Humboldt’s concept of university education, who had succeeded in substantiation of the main principle, namely – the merging of the educational with the scientific-research students’ activities. Consequently, all the existing forms of students’ enrollment in the scientific-research and also in various creative activities as well as students’ participation in the implementation of the relevant results achieved, - have always been duly acknowledged as paramount for the German system of higher education which also has been boosted by the intensive development of concepts associated with the research-oriented approach. On top of that, we have also managed to demonstrate that in the future during organization and planning of the contemporary educational process at German higher educational institutions, certain domination of a new didactic paradigm that resembles the research-oriented approach, – has been revealed. Thus, the research-oriented approach implemented at higher educational institutions is treated as the one that would place a trainee in a situation of an individual research and comprehension of the essence of relevant topical issues in the process of scientific cognition, detection and substantiation of alternative ways of their tackling, personal comprehension and mastering the necessary notions and concepts. Moreover, the research-oriented approach appears to manifest itself both as a special, innovational type of education focused on formation of the abstract, logical, reflexive and critical types of thinking of college and university students as well as a method used for considerable broadening and enrichment of students’ experience and outlook in their creative and scientific-research activities by means of a more efficient mastering the forms of the systemic-structural, role-play and imitational modelling, the inductive and deductive methods, a relevant combination of techniques used during the theoretical, empirical and statistical stages of a scientific research. We have also been able to prove that the research-oriented approach, being rooted in searching for new cognitive goals and implementation of certain innovational findings, - calls for a more rapid and intensive implementation of up-to-date technologies, forms, methods and ways of organization of the educational-cognitive, educational-professional, individual-research and scientific-research activities of students. It has also been generalized that the implementation of the research-oriented approach during the professional training of pedagogues-musicians tends to be aimed at formation of the main components of their scientific-research culture whereby the main emphasis is being placed upon mastering the operational- technological aspect of students’ scientific-research activity which implies the renewal of its goal and tasks, review of the main principles of organization at a higher educational institution, concretization of the relevant forms, methods and stages of its implementation.
Татарнікова А. А. Особливості втілення ідей дослідницько-орієнтованого підходу у німецькій системі професійної підготовки педагогів-музикантів / А. А. Татарнікова // Науковий журнал "Інноваційна педагогіка". - 2021. - Вип. 40. - С. 201-205. URL: https://doi.org/10.32843/2663-6085/2021/40.42
Keywords: дослідницько-орієнтований підхід; дослідницьке навчання; науково-дослідницька діяльність; методологічна освіта; професійна підготовка педагогів-музикантів; the research-oriented approach; the research-oriented education; the scientific-research activity; the methodological education; the professional training of pedagogues-musicians