Правові засади забезпечення кібербезпеки в державах – членах Європейського Союзу - Кавин, Святослав Ярославович; Кавин, С. Я.; Kavyn, Sviatoslav Ya. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена дослідженню питань правового гарантування інформаційної безпеки, зокрема у сфері кіберзахисту в державах Центрально-Східної Європи в контексті аналізу їхніх національних Стратегій кібербезпеки та відповідних нормативно-правових актів. У процесі даного дослідження приділено увагу аналізу правових норм, які сприяють ефективному захисту кібербезпеки держави. Аналізуються особливості функціонування інституційно-правового механізму кіберзахисту в контексті законодавчої реґламентації міжнародного співробітництва між державними інституціями та структурами національної безпеки. Обґрунтовується необхідність вироблення узгодженої політики кіберзахисту держав Європейського Союзу в контексті інформаційної політики Європейського Союзу з метою уніфікації підходів щодо забезпечення інформаційного захисту та вдосконалення нормативно-правової бази гарантування інформаційної безпеки. Особлива увага приділяється особливостям правового гарантування інформаційної безпеки країн Європейського Союзу в контексті дослідження їхніх національних кіберстратегій як іманентної складової частини національної безпеки, зокрема з погляду диверсифікації зовнішніх відносин у багатовекторній системі міжнародної безпеки.Проведений аналіз нормативно-правових основ системи кібербезпеки країн Східної та Центральної Європи свідчить про домінантну роль спецслужб у гарантуванні кібернетичної безпеки. У зв’язку із цим міжнародна співпраця стосовно уніфікованих підходів до боротьби з кіберзагрозами в інформаційному просторі має дещо обмежений характер. Сучасні реалії політики національної безпеки країн Європейського Союзу потребують комплексних досліджень у контексті забезпечення розроблення ефективних механізмів захисту інформаційного простору, дослідження політичних та правових механізмів побудови інформаційної безпеки. Водночас підходи до інформаційної безпеки, поширені в Європейському Союзі, нині не є уніфікованими. Тому дослідження, оцінка та реалізація позитивного досвіду кожної країни Європейського Союзу в цій сфері важливі під час побудови системи інформаційної безпеки Європейського Союзу.

The article is devoted to the study of legal issues of information security, in particular in the field of cyber security in Central and Eastern Europe in the context of the analysis of their national cyber security strategies and relevant regulations.In the course of this study, attention is paid to the analysis of legal norms that provide effective protection of cybersecurity of the state.There are analyzed the peculiarities of the functioning of the institutional and legal mechanism of cyber defense in the context of the legislative regulation of international cooperation between state institutions and national security structures. The necessity of developing a coordinated policy of cyber security of the EU country’s in order to unify approaches provide to information security and improve the regulatory framework for cyber security is substantiated. Particular attention is paid to the study of regulatory and legal provision of information security in Central and Eastern Europe in the context of studying their national cyber strategies as an inherent component of national security, in particular in terms of diversification of external relations in a multi-vector system of international security.The analysis of the legal framework of the cybersecurity system in Eastern and Central Europe shows the dominant role of intelligence services in ensuring the cyber security of the state. Therefore, international cooperation on unified approaches to combating cyber threats in the information space somewhat limited in nature.Accordingly, the current realities of national security policy in EU country’s require comprehensive research in the context of the development of effective mechanisms for protecting the information space, the study of political and legal mechanisms for building information security.However, the approaches to information security adopted in the European Union are currently not unified. Therefore, research, evaluation and implementation of the positive experience of each EU country in this area are important in building the information security system of the European Union.

Статья посвящена исследованию вопросов правового обеспечения информационной безопасности, в частности в сфере киберзащиты в государствах Центральной и Восточной Европы в контексте анализа их национальных стратегий кибербезопасности и соответствующих нормативно-правовых актов. В процессе данного исследования уделено внимание анализу правовых норм, способствующих эффективной защите кибербезопасности государства. Анализируются особенности функционирования институционально-правового механизма киберзащиты в контексте законодательной регламентации международного сотрудничества между государственными институтами и структурами национальной безопасности. Обосновывается необходимость выработки согласованной политики киберзащиты государств Европейского Союза в контексте информационной политики Европейского Союза с целью унификации подходов по обеспечению информационной защиты и совершенствования нормативно-правовой базы обеспечения информационной безопасности. Особое внимание уделяется особенностям правового обеспечения информационной безопасности стран Европейского Союза в контексте исследования их национальных киберстратегий как имманентной составляющей части национальной безопасности, в частности с точки зрения диверсификации внешних отношений в многовекторной системе международной безопасности.Проведений анализ нормативно-правовых основ системы кибербезопасности стран Восточной и Центральной Европы свидетельствует о доминантную роль спецслужб в обеспечении кибернетической безопасности. В связи с этим международное сотрудничество относительно унифицированных подходов к борьбе с киберугрозами в информационном пространстве имеет несколько ограниченный характер. Современные реалии политики национальной безопасности стран Европейского Союза требуют комплексных исследований в контексте обеспечения разработки эффективных механизмов защиты информационного пространства, исследования политических и правовых механизмов построения информационной безопасности. В то же время подходы к информационной безопасности, распространенные в Европейском Союзе, сейчас не являются унифицированными. Поэтому исследования, оценка и реализация положительного опыта каждой страны Европейского Союза в этой сфере важны при построении системы информационной безопасности Европейского Союза.
Кавин С. Я. Правові засади забезпечення кібербезпеки в державах – членах Європейського Союзу / С. Я. Кавин // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 87 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 51-58.
Keywords: держави ЄС; інформаційна безпека; кібербезпека; інформаційний простір; норма права; EU states; information security; cybersecurity; information space; rule of law; государства ЕС; информационная безопасность; кибербезопасность; информационное пространство; норма права; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE