Судебная экспертиза в Литве - есть ли стратегия государственной криминалистической политики? Doctrina multiplex, Veritas una - Малевски, Гендрик; Малевски, Г.; Малевські, Гендрик; Malevski, Hendryk; Курапка, Видмантас Эгидиюс; Курапка, Відмантас Егідіюс; Курапка, В. Е.; Kurapka, Vidmantas Egidijus; Kurapka, Vidmantas E.; Матулиене, Сниегуоле; Матулієне, Сніегуоле; Matuliene, Snieguole (Одеса : Гельветика, 2017)
У статті в стислій формі представлені погляди авторів на поняття криміналистічної політики і зміни функціонування і підпорякованності трьох основних державних експертних установ Литви. Вивчення процессів реформ, що проводяться та змін у експертно-криміналістичних установах Литви дозволяють зробити висновок, що вони не носили комплексного характеру та проводились без відповідного попереднього наукового обґрунтування. За нашою думкою, на основі наукового дослідження слід підготувати програму комплексного вдосконалення процесів розкриття, розслідування і попередження злочинів, тим самим створивши науковий фундамент державної криміналістичної політики, у якій своє місце буде мати і блок заходів, спрямованих на вдосконалення діяльності експертних установ і приватних судових експертів.

В статье в сжатой форме представлены взгляды авторов на понятие криминалистичнои политики и изменения функционирования и подчинения трех основных государственных экспертных учреждений Литвы. Изучение процессов проводимых реформ и изменений в экспертно-криминалистических учреждениях Литвы позволяют сделать вывод, что они не носили комплексного характера и проводились без соответствующего предварительного научного обоснования. По нашему мнению, на основе научного исследования следует подготовить программу комплексного совершенствования процессов раскрытия, расследования и предупреждения преступлений, тем самым создав научный фундамент государственной криминалистической политики, в которой свое место будет иметь и блок мероприятий, направленных на совершенствование деятельности экспертных учреждений и частных судебных экспертов .

The article summarizes the views of the authors on the concept of forensic policy and changes in the functioning and subordination of the three main state expert institutions of Lithuania. The study of the ongoing reform processes and changes in the forensic institutions of Lithuania allows us to conclude that they were not comprehensive and were carried out without appropriate prior scientific justification. In our opinion, on the basis of scientific research it is necessary to prepare a program of comprehensive improvement of the processes of detection, investigation and prevention of crimes, thus creating a scientific foundation of state forensic policy, which will include a set of measures to improve .
Малевски Г. Судебная экспертиза в Литве - есть ли стратегия государственной криминалистической политики? Doctrina multiplex, Veritas una / Г. Малевски, В. Курапка, С. Матулиене // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 19 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2017. – C. 326-335.
Keywords: криміналістична політика; поняття «криміналістичної стратегії»; експертні установи; судова експертиза; криминалистическая политика; понятие «криминалистической стратегии»; экспертные учреждения; судебная экспертиза; forensic policy; the concept of "forensic strategy"; expert institutions; forensic examination; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE