Спростування вигаданого хадиса про первинність світла Пророка Мухаммада - Абдуллаєва, Т. А.; Абдуллаєва, Таміла; Abdullaieva, Tamila; Abdullaieva, Tamila A.; Ага, Х. М.; Aha, Kh. M.; Гафурі, Рустам Фаніс ули; Гафурі, Р. Ф.; Hafuri, Rustam F. (Одеса, 2021)
Досліджено виникнення вигаданого Хадиса-Джабір і хибних і неправильних переконань, які поширилися серед необізнаних людей. Ці переконання поширилися через помилковий хадис, котрий називається Хадис-Джабір, що нібито Пророк сказав Джабіру: «Воістину перше творіння Аллаха – це сяйво твого Пророка». Цей хадис – мауду (тобто вигаданий), і він не є мовою Пророка, тому виникає необхідність протистояти помилковим переконанням і наводити ясні докази з Корану, хадисів і розумових висновків. Мета дослідження – довести хибність Хадису-Джабір на основі богослов’я шейха Абдуллага Гарарій і звернути увагу на складність науки хадисознавства. Основний доказ, на який спираються ісламські теологи, – це аяти Корану. Ібн Хаджар Аль-Гайтамій, коли згадав Хадис-Джабір у «Роз’ясненні 40 Хадисів Ан-Науауій», не передавав від жодного хафіза про ступінь хадиса, а писав, що він сам взяв те, що задовольняло його. Цей хадис – мауду (тобто вигаданий, і зовсім не має відношення до Пророка Мухаммада), і він не є мовою Пророка. У дослідженні надано ясні докази з Корану, хадисів і розумових висновків. Авторами статті виявлено три причини недостовірності цього хадиса: суперечливість у самому тексті (ідтираб), слабкість тексту згідно зі стилістикою арабської мови та переривання у ланцюгу. Якщо заглибитися у слова «світло Пророка з Його світла», то виходить, що Аллах створив світло Пророка зі створеного світу, то світ Пророка є другим творінням, а не першим, що не є правильним. Якщо ж мається на увазі, що Аллах – світло, то виходить, що Пророк – частка від світла Аллаха, що теж є хибним і суперечить релігії. Про переваги Пророка є багато хадисів і аятів із Корану, які підтверджують гідність пророка Мухаммада. Пророк не потребує брехливої підтримки. Не можна переходити межі релігії нібито через любов до Пророка, не можна посилатися на Пророка, обманюючи, говорити, що він – зі світла.

The origin of the fictional Hadith-Jabir and the false and incorrect beliefs that have spread among ignorant people have been studied. These beliefs spread through a false hadith called the Hadith-Jabir, which the Prophet allegedly told Jabir: “Verily the first creation of Allah is the radiance of your Prophet.” This hadith is Maudu (that is, fictional, and has nothing to do with the Prophet Muhammad), and it is not the language of the Prophet, so there is a need to counter erroneous beliefs and provide clear evidence from the Qur’an, hadiths and inferences. The aim of the study was to prove the fallacy of the Hadith-Jabir based on the theology of Sheikh Abdullah Garari and to draw attention to the complexity of the science of hadith. The main evidence on which Islamic theologians rely is the verses of the Qur’an. Ibn Hajar al-Haitami, when he mentioned the hadith-jabir in the Explanation of the 40 Hadiths of An-Nawawi, did not narrate from any hafiz about the degree of hadith, but wrote that he himself took what pleased him. This hadith is maudu (ie fictional, and has nothing to do with the Prophet Muhammad), and it is not the language of the Prophet. The study provides clear evidence from the Qur’an, hadiths and mental conclusions. As a result of the explanation of the authors of the article, three reasons for the unreliability of this hadith were revealed: inconsistency in the text itself (idthirab), weakness of the text according to the style of the Arabic language and interruption in the chain. There are many hadiths and verses from the Qur’an about the advantages of the Prophet, which confirm the dignity of the Prophet Muhammad. The prophet does not need false support. It is impossible to cross the boundaries of religion ostensibly because of love for the Prophet, it is impossible to refer to the Prophet, deceiving, to say that he is from the light.
Абдуллаєва Т. А. Спростування вигаданого хадиса про первинність світла Пророка Мухаммада / Т. А. Абдуллаєва, Х. М. Ага, Р. Ф. Гафурі // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 33. - С. 3-7. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i33.1065
Keywords: передавач; ланцюг; сподвижник; іслам; теологія; ransmitter; chain; companion; Islam; theology; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology::Islamology