Співвідношення кібертероризму та кіберзлочину - Рульов, Ілля Михайлович; Рульов, І. М.; Rulov, Illia M. (Одеса : Гельветика, 2021)
Стаття присвячена дослідженню таких понять, як кібертероризм та кіберзлочин, а також їх співвідношенню. Розкрито поняття кіберзлочину як окремої категорії злочинів, притаманних інформаційній ері людства, розглянуто його ціль, мета, засоби скоєння. Визначено історичний розвиток поняття кіберзлочину та його суспільну небезпечність із впливом часу. Досліджені наукові підходи доктринального характеру до поняття кіберзлочину. Проаналізовані погляди інших вчених щодо поняття кіберзлочину. Відокремлено кіберзлочин як окремий вид суспільно небезпечної діяльності. Досліджено, що кіберзлочин є комплексним поняттям, яке включає в себе ознаки кіберзлочину як особливого соціально небезпечного явища, притаманного суспільству з високо розвиненими інформаційними технологіями. Визначено поняття кібертероризму. Розкрито підходи до поняття кібертероризму та виникнення поняття кібертероризму як соціально небезпечного діяння. Досліджено суспільну небезпечність кібертероризму та його відокремлення від звичайного тероризму. Досліджено співвідношення понять кіберзлочину та кібертероризму. Визначено спільні риси в поняття кіберзлочину та кібертероризму. Розкрито поняття кібертероризму як складової частини поняття кіберзлочину. Визначено відмінність у соціальній небезпечності кібертероризму як більш небезпечного явища, ніж кіберзлочин. Проаналізовано законодавств України, як джерело поняття кібертероризму, та визначено недоліки у вітчизняному законодавстві щодо протидії кіберзлочинності та кібертероризму. Розкрито поняття кібертероризму як інтернаціонального явища та його небезпечність не тільки для приватних осіб, а й для національної безпеки держави. Розроблено пропозиції стосовно вдосконалення законодавства України в галузі інформаційної безпеки, що полягають у приведенні норм законодавства до Європейського законодавства в галузі протидії кіберзлочинності та кібертероризму.

The article is assigned to understanding of the concept, such as cyberterrorism and cybercrime, as well as their co-relation. To understand cybersecurity as a category of mischief in the information sphere inherent to people, in its purpose, and apparent in situation and tools being used to be committed. The historical development of understanding of cybercrime indicated the danger for national security in a present hour. Doctrinal scientific approach has been examined and exercised to understand cybercrime. The views of other scientists have been analyzed to commit to the understanding of cybercrime. Distinctly cybercrime is researched as a special case of a socially dangerous activity. It is researched that cybercrime is complex in its definition, which includes the signs of a cybercrime, as a special socially damaging phenomenon, being inherent to societies with highly developed information systems. Cyberterrorism’s definition has been finalized. The scientific approach to understanding of cyberterrorism has been found, through which the corpus delicti was defined as an act that threatens the national informational security. The borders that distinguish common terrorism from cyberterrorism have been defined. The co-relation of cyberterrorism and cybercrime have been established. The features in common of both cybercrime and cyberterrorism have been found. The definition of cybercrime includes in itself cyberterrorism and is a part of cybercrime case. Cyberterrorism is a highly severe case of cybercrime that threatens national security. Ukrainian legislation has been analyzed, as source, to understand cyberterrorism and shortcomings of current legislation regarding cybersecurity and prevention of cyberterrorism have been found. The definition of cyberterrorism has been expanded, and recognized as an international phenomenon, bringing damage not only to the personal interests of citizen but also to the nation’s security. Proposals have been created to the full fill the gaps in Ukrainian legislation concerning information security that will bring us closer to European legislation norm regarding perversion and obstruction of cybercrime.
Рульов І. М. Співвідношення кібертероризму та кіберзлочину / І. М. Рульов // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 3. - С. 178-185.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; кібертероризм; кіберзлочин; інформаційна безпека; національна безпека; кібербезпека; cyberterrorism; cybercrime; information security; national security; cyber security