Рецепция идей Д. Мережковского в творчестве П. П. Пазолини - Бурый, А. Р.; Бурий, А. Р.; Buryj, A. R. (My University, 2016)
В статье сделана попытка связать мировоззренческий поиск итальянского режиссёра, писателя и теоретика киноискусства П.П. Пазолини с идеями русского философа Д. Мережковского. Внимание сосредоточено на трансформациях христианства и поисках его альтернатив. Анализ критики исторического христианства обеими представителями культуры ХХ века вписан в пространный религиозно-философский контекст. Обоснованы причины обращения русского философа и итальянского постановщика к мифологии. Установлены общие и различные черты в толковании проблемы плоти в их творчестве. Доказано, что творческие искания Д. Мережковского и П.П. Пазолини стали качественно новыми предложениями в преодолении несостоятельностей исторического христианства. Актуальность статьи подчёркивается размышлениями о судьбе христианства в Европе.

У статті здійснено спробу поєднати світоглядний пошук італійського режисера, письменника й теоретика кіномистецтва П.П. Пазоліні з ідеями російського філософа Д. Мережковського. Увагу зосереджено на трансформаціях християнства та пошуках його альтернатив. Аналіз критики історичного християнства обидвома представниками культури ХХ століття вписано в розлогий релігійно-філософський контекст. Обґрунтовано причини звернення російського філософа й італійського режисера до міфології. З’ясовано спільне та відмінне в тлумаченні проблеми плоті в їхньому творчому доробку. Доведено, що творчі пошуки Д. Мережковського та П.П. Пазоліні стали якісно новими пропозиціями в подоланні неспроможностей історичного християнства. Актуальність статті підкреслюється міркуваннями про долю християнства в Європі.

In this article the author makes an attempt to compare the search for worldview in the works of Pier Paolo Pasolini, an Italian director, writer and film art theorist, and Dmitry Merezhkovsky, a Russian philosopher of the early 20th century. The author focuses on the ideas regarding transformation of Christianity and the search for its alternatives. The criticism of historical Christianity given by Merezhkovsky and Pasolini has been analyzed within broad religious and philosophical context. The author explaines the reasons of addresing mythology by both intellectuals as well as compares the similarities in their interpretation of the body. The author concludes that Merezhkovsky and Pasolini’s interpretations were, in fact, new alternative ideas to fight inabilities of historical Christianity. The topicality of the article is stressed by the current state of Christianity in Europe.
Бурый А. Р. Рецепция идей Д. Мережковского в творчестве П. П. Пазолини / А. Р. Бурый // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 19-22.
Keywords: христианство; дух; душа; сознание; Церковь; християнство; дух; душа; свідомість; Церква; Christianity; spirit; soul; consciousness; Church