Щодо втручання адміністративного суду у розсуд колегіальних суб’єктів публічної адміністрації - Цвіркун, Ю. І.; Цвиркун, Ю. И.; Tsvirkun, Yu. I. (Одеса : Гельветика, 2019)
Щодо втручання адміністративного суду у розсуд колегіальних суб’єктів публічної адміністрації. Стаття присвячена такому явищу, як втручання адміністративного суду у розсуд суб’єкта публіч ної адміністрації – колегіального органу. У ній здійснено правовий аналіз підходів до розуміння цьогоявища, яке, на нашу думку, повною мірою стало можливим із впровадженням в Україні адміністративного судочинства і має тенденції до поширення. Досліджено, що втручання адміністративного суду у розсуд органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування чи іншого суб’єкта владних повноважень може відбуватися, як правило, у разі здійснення так званого «правозахисного» процесуального розсуду. Зроблено висновок, що адміністративний суд має повноваження втручатися у розсуд публічної адміністрації на підставі закону. Таке втручання здійснюється судом з метою відновлення порушених прав, свобод та інтересів особи. Зауважено, що чітких меж втручання суду у розсуд суб’єкта публічної адміністрації закон не установлює і ці межі визначаються судом самостійно з урахуванням певних чинників.

О вмешательстве административного суда в усмотрение коллегиальных субъектов публичной администрации. Статья посвящена такому явлению, как вмешательство административного суда в усмотрение субъекта публичной администрации – коллегиального органа. В ней дан правовой анализ подходов к пониманию этого явления, которое, по нашему мнению, в полной мере стало возможным с внедрением в Украине административного судопроизводства и имеет тенденцию к распространению. Доказано, что вмешательство административного суда в усмотрение органа исполнительной власти, органа местного самоуправления или иного субъекта властных полномочий может происходить при осуществлении так называемого «правозащитного» процессуального усмотрения. Сделан вывод, что административный суд уполномочен вмешиваться в усмотрение публичной администрации на основании закона. Такое вмешательство осуществляется судом с целью восстановления нарушенных прав, свобод и интересов человека. Замечено, что четких границ вмешательства суда в усмотрение субъекта публичной администрации закон не устанавливает и эти границы определяются судом самостоятельно с учётом определённых факторов.

On the intervention of the administrative court at the discretion of the collective subjects of public administration. The article is devoted to such a phenomenon as the intervention of the administrative court at the discretion of the subject of public administration – a collegial body. It provides a legal analysis of approaches to understanding this phenomenon, which, in our opinion, became fully possible with the introduction of administrative proceedings in Ukraine and has a tendency to spread. It is proved that the intervention of the administrative court at the discretion of the executive authority, local government or other subject of authority may occur in the exercise of the so-called “human rights” procedural discretion. It is concluded that the administrative court is authorized to intervene in the discretion of the public administration on the basis of the law. Such intervention is carried out by the court in order to restore the violated rights, freedoms and interests of the person. It was noted that the law does not establish clear limits for court intervention at the discretion of the subject of public administration and these limits are determined by the court independently, taking into account certain factors.
Цвіркун Ю. І. Щодо втручання адміністративного суду у розсуд колегіальних суб’єктів публічної адміністрації / Ю. І. Цвіркун // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 82 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 261-272.
Keywords: колегіальний суб’єкт публічної адміністрації; адміністративний розсуд; управлінський розсуд; суддівський розсуд; втручання; адміністративне судочинство; коллегиальный субъект публичной администрации; административное усмотрение; управленческое усмотрение; судейское усмотрение; вмешательство; административное судопроизводство; collegial subject of public administration; administrative discretion; managerial discretion; judicial discretion; interference; administrative proceedings