Конституційне право на свободу об’єднання в політичні партії в документах Європейської комісії за демократію через право (Венеційська комісія) - Осауленко, С. В.; Осауленко, С. В.; Osaulenko, S. V. (Одеса : Гельветика, 2018)
Нині законодавство України щодо конституційного права на свободу об’єднання в політичні партії цілком відповідає стандартам Ради Європи в цій сфері. Під час його подальшого вдосконалення важливо застосовувати також і документи Ради Європи рекомендаційного характеру, огляд яких здійснено в статті (Положення про правове регулювання діяльності політичних партій 2010 року, Керівні принципи та пояснювальна записка щодо законодавства про політичні партії: окремі питання 2004 року, Кодекс доброї практики щодо політичних партій 2009 року тощо).

Конституционное право на свободу объединения в политические партии в документах Европейской комиссии за демократию через право (Венецианская комиссия). В настоящее время законодательство Украины о конституционном праве на свободу объединения в политические партии полностью соответствует стандартам Совета Европы в этой сфере. При его дальнейшем усовершенствовании необходимо учитывать и положения документов Совета Европы рекомендательного характера, обзор которых осуществлен в статье (Положение о правовом регулировании деятельности политических партий 2010 года, Руководящие принципы и пояснительная записка о законодательстве о политических партиях: отдельные вопросы 2004 года, Кодекс хорошей практики в отношении политических партий 2009 года и другие).

Constitutional Right for Freedom of Association in Political Parties in the European Commission for Democracy through Law’s Documents (Venice Commission). At present, the legislation of Ukraine about the constitutional right to freedom of association in the political parties is going in accordance with the standards of the Council of Europe in this sphere. With its further improvement, it is also important to apply the recommendations in this sphere by the Europe-an Commission for Democracy through Law’s Documents (Venice Commission), which are reviewed in the article. (Guidelines on Political Party Regulation 2010, Guidelines and Explanatory Report on Legislation on Political Parties: Some Specific Issues 2004, Code of Good Practice in the Field of Political Parties 2009 and others).
Осауленко С. В. Конституційне право на свободу об’єднання в політичні партії в документах Європейської комісії за демократію через право (Венеційська комісія) / С. В. Осауленко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 80 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. – С. 122-127.
Keywords: свобода асоціацій; право на об’єднання в політичні партії; політичні партії; європейські стандарти; Венеційська комісія; свобода ассоциаций; право на объединение в политические партии; политические партии; европейские стандарты; Венецианская комиссия; freedom of association; right to associate in political parties; political parties; European standards; Venice Commission