Утопічні мотиви прогресистського підходу Ж. А. Кондорсе в праці «Ескіз історичної картини прогресу людського розуму» 1794 р. - Окорокова, В. В.; Okorokovа, V. V. (My University, 2017)
У статті розглядаються утопічні елементи концепції прогресу людського розуму одного з видатних мислителів французького просвітництва Ж. А. Кондорсе. Джерелом дослідження є праця «Ескіз історичної картини прогресу людського розуму» 1794 р., в якій філософ надає приклад лінійного прогресивного розвитку суспільства як концепції висхідного розвитку людства. Автор статті звертає увагу на видозміну утопічної думки у XVIII столітті, зокрема її переходу в реформаторський проект, що цілком підпорядковано вимогам тодішньої соціальної філософії: пропонована мислителем концепція повно репрезентує просвітницький раціоналізм, виражаючи догмат Розуму як основу досягнення досконалого суспільного ладу.

В статье рассматриваются утопические элементы концепции прогресса человеческого разума одного из выдающихся мыслителей французского просвещения Ж.А. Кондорсе. Источником исследования является труд «Эскиз исторической картины прогресса человеческого разума» 1794 г., в котором философ дает пример линейного прогрессивного развития общества в качестве концепции восходящего развития человечества. Автор статьи обращает внимание на видоизменение утопической мысли в XVIII веке, в частности ее переходе в реформаторский проект, что вполне соответствует требованиям тогдашней социальной философии: предлагаемая мыслителем концепция полно представляет просветительский рационализм, выражая догмат Разума как основу достижения совершенного общественного строя.

The article discusses the utopian elements of the concept of the progress of the human mind one of the outstanding thinkers of the French enlightenment J.A. Condorcet. Source of study is the work “Sketch of a historical picture of the progress of the human mind” of 1794, in which the philosopher gives an example of a linear progressive development of society as a concept of the upward development of mankind. The author draws attention to the modification of utopian thought in the eighteenth century, in particular its transition to the reformist project, which is consistent with the requirements of contemporary social philosophy – thinker proposed the concept quite fully represents enlightenment rationalism, expressing the dogma of Reason as the basis for achieving a perfect social order.
Окорокова В. В. Утопічні мотиви прогресистського підходу Ж. А. Кондорсе в праці «Ескіз історичної картини прогресу людського розуму» 1794 р. / В. В. Окорокова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 78-81.
Keywords: епоха Просвітництва; концепція прогресу; утопія; утопічний ідеал; сцієнтистська утопія; раціоналізм; эпоха Просвещения; концепция прогресса; утопия; утопический идеал; сциентистская утопия; рационализм; age of Enlightenment; concept of progress; utopia; utopian ideal; scientific utopia; rationalism