Історико-правові аспекти прийняття жінок на службу в поліцію: досвід деяких зарубіжних країн - Полішко, Наталія Леонідівна; Полішко, Н. Л.; Polishko, Nataliia L.; Polishko, N. L. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті розглянуто питання залучення жінок до несення служби в поліції деяких зарубіжних країн у його історичному розвитку. Автором статті підкреслено, що проблема дискримінації жінок є одним із важливих явищ як в окремо взятому суспільстві, так і у всьому світі. Саме така обставина спонукала Організацію Об’єднаних Націй та інші міжнародні організації до розробки й затвердження ряду міжнародних документів, метою яких є забезпечення рівності й справедливості у сфері праці жінок, у тому числі й тих, хто несе службу в різних правоохоронних структурах. Здійснений аналіз зарубіжної літератури й законодавства дозволив автору сформулювати висновок, що першою країною, яка стала залучати жінок до поліцейської діяльності, стали Сполучені Штати Америки, а згодом така практика поширилась і на країни Західної Європи. Автор спирається на офіційні дані, за якими досвід роботи жінок у поліції в Сполучених Штатах Америки розпочався в середині ХІХ століття. У таких країнах Європи, як Великобританія, Німеччина, Франція та інші жінок на службу в поліції почали залучати в 30-х роках минулого століття. У таких країнах, як Ірландія, Ізраїль, Канада жінок на службу в поліцію стали брати лише в другій половині ХХ століття. У результаті здійсненого дослідження автором встановлено, що спочатку поліцейська діяльність жінок, в основному, здійснювалась у таких напрямках: патрульно-постова служба, регулювання дорожнього руху, розслідування дорожньо-транспортних пригод, забезпечення охорони громадського порядку. Вивчення процесу залучення жінок на службу до поліції в різних країнах дозволяє зробити висновок про те, що на початку кадрові служби наймали на роботу жінок для виконання обмежених видів діяльності, вони не мали спеціальної підготовки й поліцейських повноважень. І лише після того, як керівництво визнало їхню ефективність у роботі, пов’язаній із жінками й дітьми, співробітниці почали проходити професійну підготовку й отримувати повноваження поліцейських. Автор констатує, що залучення жінок на службу в поліцію розв’язало ряд проблем, зокрема це й питання некомплекту кадрів. Загалом удосконалення правового регулювання служби жінок у поліції сприяло покращенню роботи поліції у сфері забезпечення правопорядку й боротьби зі злочинністю

The article considers the issue of involving women in the police service of some foreign countries in its historical development. The author of the article emphasizes that the problem of discrimination against women is one of the important phenomena both in the individual society and around the world. It is this circumstance that has prompted the United Nations and other international organizations to develop and approve a number of international instruments aimed at ensuring equality and justice in the field of women’s work, including those serving in various law enforcement agencies. An analysis of foreign literature and legislation allowed the author to conclude that the first country to involve women in policing was the United States, and later, this practice spread to the countries of Western Europe. The author relies on official data, according to which the experience of working in the police force in the United States began in the middle of the 19th century. In such European countries as Great Britain, Germany, and France, women began to be recruited to serve in the police in the 1930s. In countries such as Ireland, Israel, Canada, women began to be recruited into the police service only in the second half of the twentieth century. As a result of the study, the author found that in the beginning, women’s policing was mainly carried out in the following areas: patrol service, traffic regulation, accident investigation, public order. A study of the process of recruiting women into the police in different countries suggests that in the beginning, personnel services hired women to perform limited activities; they did not have special training and police powers. It was only after management recognized their effectiveness in work related to women and children that female employees began to receive professional training and police powers. The author states that the involvement of women in the police service has solved a number of problems; in particular, it is the solution of the issue of staff shortages. In general, the improvement of the legal regulation of the service of women in the police has contributed to the improvement of police work in the field of law enforcement and the fight against crime.
Полішко Н. Л. Історико-правові аспекти прийняття жінок на службу в поліцію: досвід деяких зарубіжних країн / Н. Л. Полішко // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 4. - С. 156-163.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; police service; policing; female police officer; status of female police officer; professional selection; служба в поліції; поліцейська діяльність; жінкаполіцейський; статус жінки-поліцейського; професійний відбір