Вплив християнства на правову систему України в умовах трансформацій державно-релігійних відносин - Арабаджи, Наталя Борисівна; Arabadzhy, Natalia B. (My University, 2021)
Стаття присвячена питанням взаємозв’язку християнської релігії та права в рам- ках правової системи України. Аналізується позитивний вплив християнських норм на правове середовище і норми права загалом. Демонструється прямий зв’язок релігійних норм християнства із формуванням правомірної поведінки суб’єктів права, правовою свідомістю та правовою культурою населення, а також зміцненням правового порядку держави загалом. Наголошено на особливій ролі релігійних норм, а саме на формуванні релігійно-нормативної ідеології, яка закладає основи культурного свідомого, цивілізованого типу людини. Джерелом, духовно-моральною основою функціонування правової системи, розвитку системи суспільних відносин між особистістю, суспільством і державою виступають священні тексти (Біблія, Коран тощо) як джерело права. Зазначається позитивний вплив християнства, відповідно, й релігійних норм, на формування та роз- виток права. Розглядаються факти безпосереднього відображення багатьох християнських настанов у законодавстві. Аналізується моральний аспект релігійних норм у деяких країнах релігійної правової системи, оскільки вони мають морально-етичний вплив на суспільні відносини в середині держави та виступають як моральні правила в системі соціальних норм. Виокремлюється окрема категорія релігійної свідомості як різновиду загальної правової свідомості, наряду з правовою свідомістю, правовою культурою, праворозумінням. Наголошено на існуванні двох моделей існування державно-релігійних відносин: сепараційної та партнерської. Аналізуються випадки участі законодавця в релігійному житті, та моменти його втручання в духовні питання. Стверджується необхідність підвищення значущості ідеологічної основи сучасної правової системи України та зближення її правових норм із нормами християнства.

The article is devoted to the relationship between the Christian religion and law within the legal system of Ukraine. The positive influence of Christian norms on the legal environment and norms of law in general is analyzed. The direct connection of religious norms of Christianity with formation of lawful behavior of subjects of the right, legal consciousness and legal culture of the population, and also strengthening of a legal order of the state as a whole is shown. Emphasis is placed on the special role of religious norms, namely the formation of religious and normative ideology, which lays the foundations of a culturally conscious, civilized type of person. The source, the spiritual and moral basis of the functioning of the legal system, the development of the system of social relations between the individual, society and the state are the sacred texts (Bible, Koran, etc.) as a source of law. There is a positive influence of Christianity, respectively, and religious norms, on the formation and development of law. The facts of direct reflection of many Christian instructions in the legislation are considered. The moral aspect of religious norms in some countries of the religious legal system is analyzed, as they have a moral and ethical impact on social relations within the state and act as moral rules in the system of social norms. A separate category of religious consciousness is distinguished as a kind of general legal consciousness, along with legal consciousness, legal culture, legal understanding. Emphasis is placed on the existence of two models of state-religious relations: separation and partnership. Cases of the legislator's participation in religious life and moments of his interference in spiritual issues are analyzed. The need to increase the significance of the ideological basis of the modern legal system of Ukraine and the convergence of its legal norms with the norms of Christianity is stated.
Арабаджи Н. Б. Вплив християнства на правову систему України в умовах трансформацій державно-правових відносин / Н. Б. Арабаджи // Публічне право, № 2 (42), 2021. - С. 130-137. DOI https://doi.org/10.32782/2306-9082/2021-42-13
Keywords: право; релігія; християнство; християнські норми; моральні норми; внутрішньоцерковна сфера; релігійні норми; релігійні потреби громадян; правовий порядок; функції релігії; функціональна подібність права і релігії; релігійна доктрина; державно-релігійні відносини; law; religion; Christianity; Christian norms; moral norms; intra-church sphere; religious norms; religious needs of citizens; legal order; functions of religion; functional similarity of law and religion; religious doctrine; state-religious relations; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology