Соціальний конструктивізм у розрізі соціологічного знання - Іванова, Т. В.; Иванова, Т. В.; Ivanova, T. V. (My University, 2017)
У статті представлена конструктивістська парадигма у соціології. Соціальний конструктивізм описується як процес вбудовування об’єкта у систему культурних означень та соціальних закономірностей. Об’єкт розглядається як сукупність органічного, неорганічного та соціального. Наголошується, що теорія конструктивізму на сучасному етапі розвитку соціологічного знання дає можливість об’єктивніше пізнавати дійсність, порівняно з позитивістськими теоріями. Описані два напрями конструктивістської роботи: один із них орієнтований на стратегії моделювання світу, способи мислення, різноманітні дискурсивні практики (динамічний аспект), інший – безпосередньо на об’єкт (форми поведінки, людські якості тощо), який розглядається як результат соціального конструювання (змістовний аспект). Особистість аналізується одночасно і суб’єкт трансформації світу, і як його соціальний конструкт, як гнучка дискурсивна система, що постійно трансформується у процесі соціальної практики. Конструювання особистості відбувається у межах соціальних позицій.

В статье представлена конструктивистская парадигма в социологии. Социальный конструктивизм описывается как процесс встраивания объекта в систему культурных обозначений и социальных закономерностей. Объект рассматривается как совокупность органического, неорганического и социального. Отмечается, что теория конструктивизма на современном этапе развития социологического знания дает возможность объективно познавать действительность, по сравнению с позитивистскими теориями. Описаны два направления конструктивистской работы: один из них ориентирован на стратегии моделирования мира, способы мышления, различные дискурсивные практики (динамический аспект), другой – непосредственно на объект (формы поведения, человеческие качества), который рассматривается как результат социального конструирования (содержательный аспект). Личность анализируется одновременно как субъект трансформации мира, так и его социальный конструкт, как гибкая дискурсивная система, которая постоянно трансформируется в ходе социальной практики. Конструирование личности происходит в рамках социальных позиций.

The article presents the constructivist paradigm in sociology. Social constructivism described as the process of building an object into a system of cultural designations and social patterns. The object considered as a combination of organic, inorganic and social. Noted that the theory of constructivism at the present stage of the development of sociological knowledge makes it possible objectively learn the reality, in comparison with positivist theories. Two directions of constructivist work are described: one of them is oriented to the world modeling strategies, the ways of thinking, various discursive practices (dynamic aspect), the other directly to the object (forms of behavior, human qualities), which is viewed as the result of social construction (content aspect). Personality analyzed simultaneously as the subject of the transformation of the world, and its social construct as a flexible discursive system that constantly transformed in the course of social practice. The construction of the personality takes place within the framework of social positions.
Іванова Т. В. Соціальний конструктивізм у розрізі соціологічного знання / Т. В. Іванова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 37-40.
Keywords: соціальний конструктивізм; соціологія; соціальна роль; ідентичність; позитивістська соціологія; социальный конструктивизм; социология; социальная роль; идентичность; позитивистская социология; social constructivism; sociology; social role; identity; positivist sociology