Теоретична характеристика функціонального змісту адміністративного судочинства як правозахисного механізму у сфері публічного управління - Ківалов, Сергій Васильович; Kivalov, Sergiy V.; Кивалов, Сергей Васильевич (Одеса : Юридична література, 2014)
У статті проаналізовано функції адміністративного судочинства як одного з елементів механізму забезпечення реалізації та захисту прав, свобод та інтересів людини і громадянина. У діяльності адміністративних судів виокремлено функції: охоронну, гарантуючу, контрольну. Функція охорони забезпечує вплив адміністративного судочинства на найважливіші принципи взаємодії суспільства та держави через охорону прав і свобод людини і громадянина. Гарантуюча функція адміністративного судочинства відображена у комплексі організаційно-процесуальних заходів, спрямованих на забезпечення реалізації конституційного права громадян на оскарження рішень, дій чи ,ездіяльності різних суб’єктів владних повноважень.

В статье проанализированы функции административного судопроизводства как одного из элементов механизма обеспечения реализации и защиты прав, свобод и интересов человека и гражданина. В деятельности административных судов выделены функции: охранительная, гарантирующая, контрольная. Функция охраны обеспечивает влияние административного судопроизводства на важнейшие принципы взаимодействия общества и государства через охрану прав и свобод человека и гражданина. Гарантирующая функция административного судопроизводства отражена в комплексе организационно-процессуальных мер, направленных на обеспечение реализации конституционного права граждан на обжалование решений, действий или бездействия субъектов властных полномочий.

In the article there are analyzed functions of the administrative justice as one of the elements of the mechanism of providing the realization and protection of rights, freedoms and interests of the person and citizen. In the activity of administrative courts there are marked out such functions as: protective, guaranteeing and control. Protective function provides the influence of administrative justice on the most important principles of relation between the society and the state through protection of rights, freedoms and interests of the person and citizen. Guaranteeing function of the administrative justice is represented in the complex of organizational-procedural measures that are directed on providing the realization of the constitutional right of citizens on appeal of acts, actions or inactions of different authoritative subjects.
Ківалов С. В. Теоретична характеристика функціонального змісту адміністративного судочинства як правозахисного механізму у сфері публічного управління / С. В. Ківалов // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.), Ю .П. Аленін [та ін.] ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Юридична література, 2014. – Вип. 71. – С. 7-19.
Keywords: адміністративне судочинство; функції адміністративного судочинства; повноваження адміністративних судів; функція охорони; функція гарантування; функція судового контролю; административное судопроизводство; функции административного судопроизводства; полномочия административных судов; функция охраны; функция гарантирования; функция судебного контроля; administrative justice; functions of the administrative justice; authority of administrative courts; function of protection; function of guaranteeing; function of court control