Адміністративна відповідальність за забруднення морського середовища: проблемні аспекти - Логінов, О. В.; Тодорова, О. В.; Логинов, О. В.; Тодорова, О. В.; Loginov, O. V.; Todorova, O. V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018)
Стаття присвячується проблемам адміністративної відповідальності за забруднення морського середовища та забезпечення екологічної безпеки. Метою дослідження є комплексний аналіз сутності та форм правового забезпечення захисту довкілля та природних ресурсів. Встановлено що в Кодексі України про адміністративні правопорушення законодавчо закріплено поняття “адміністративної відповідальності”, а у Водному кодексі України, Законі України “Про охорону навколишнього природного середовища” та Законі України “Про морські порти України” закріплено поняття “відповідальності” в цілому за забруднення морського середовища. В міжнародному морському праві поняття “відповідальності” досить широко розкриває Конвенція Організації Об’єднаних Націй з морського права 1982 р.

The article is devoted to problems of administrative responsibility for pollution of the marine environment and ensuring environmental safety. The purpose of the study is a comprehensive analysis of the nature and forms of legal protection of the environment and natural resources. It is established that in the Code of Ukraine on Administrative Offenses the concept of “administrative liability” is legally established, and in the Water Code of Ukraine, the Law of Ukraine “On Environmental Protection” and the Law of Ukraine “On Sea Ports of Ukraine” the concept of “liability” as a whole for pollution of the sea the environment. In International Maritime Law, the notion of “responsibility” is widely disclosed by the United Nations Convention on the Law of the Sea of 1982.

Статья посвящается проблемам административной ответственности за загрязнение морской среды и обеспечения экологической безопасности. Целью исследования является комплексный анализ сущности и форм правового обеспечения защиты окружающей среды и природных ресурсов. Установлено, что в Кодексе Украины об административных правонарушениях законодательно закреплено понятие “административной ответственности”, а в Водном кодексе Украины, Законе Украины “Об охране окружающей природной среды” и Законе Украины “О морских портах Украины” закреплено понятие “ответственности” в целом за загрязнение морской среды. В международном морском праве понятие “ответственности” достаточно широко раскрывает Конвенция Организации Объединенных Наций по морскому праву 1982 г.
Логінов О. В. Адміністративна відповідальність за забруднення морського середовища: проблемні аспекти / О. В. Логінов, О. В. Тодорова // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018. - № 3. – C. 208-218.
Keywords: відповідальність; морське середовище; екологічна безпека; морський транспорт; природні ресурси; Світовий океан; responsibility; marine environment; environmental safety; maritime transport; natural resources; oceans; ответственность; морская среда; экологическая безопасность; морской транспорт; природные ресурсы; Мировой океан