Шляхи вдосконалення адміністративного законодавства у сфері публічно-сервісної діяльності державної податкової служби України - Крилов, Денис Валерійович; Крилов, Д. В.; Крылов, Денис Валерьевич; Krylov, Denys V. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті на основі аналізу діючого законодавства України та наукових поглядів вчених визначено найбільш приоритетні шляхи вдосконалення адміністративного законодавства у сфері публічно-сервісної діяльності Державної податкової служби України. Доведено, що ключовим напрямком роботи законодавця має стати розробка та прийняття окремого "Положення про публічно-сервісну діяльність Державної податкової служби України та її структурних підрозділів". Запропоноване авторське бачення щодо структури такого підзаконного акту. Наголошено, що важливим напрямком вдосконалення адміністративно-правового регулювання публічно-сервісної діяльності Державної податкової служби України як основи побудови нової моделі функціонування державних інституцій, є визначення принципів здійснення даного виду діяльності окресленим органом державної влади. Визначено, що з метою вдосконалення юридичної відповідальності працівників Державної податкової служби України необхідно: визначити підстави для притягнення працівників до відповідальності за невиконання та/або неналежне виконання своїх посадових обов'язків в контексті здійснення публічно-сервісної діяльності, такими підставами можуть бути: несвоєчасне надання певних послуг; негативне відношення щодо клієнтів; умисне введення в оману користувачів адміністративними послугами, що потягло настання для останніх негативних наслідків; зловживання своїм службовим положенням; навмисне затягування певних процедур тощо; детально прописати види юридичної відповідальності (до яких слід віднести дисциплінарну, адміністративну та у деяких випадках матеріальну відповідальність); необхідно детально прописати механізм врахування думки громадськості при визначенні підстав для притягнення службовців до певного виду відповідальності. Зроблено висновок, що здійснення громадського контролю за публічно-сервісною діяльністю Державної податкової служби України: по-перше, є важливим і яскравим проявом реалізації принципу демократизму, гласності та відкритості в діяльності даного центрального органу державної виконавчої влади; по-друге, підвищує рівень довіри населення до Державної податкової служби України; по-третє, підвищує рівень дисципліни працівників податкових органів.

В статье на основе анализа действующего законодательства Украины и научных взглядов ученых определены наиболее приоритетные пути совершенствования административного законодательства в сфере публично-сервисной деятельности Государственной налоговой службы Украины. Доказано, что ключевым направлением работы законодателя должна стать разработка и принятие отдельного "Положения о публично-сервисной деятельности Государственной налоговой службы Украины и ее структурных подразделениях". Предложено авторское видение структуры такого подзаконного акта. Отмечено, что важным направлением совершенствования административно-правового регулирования публично-сервисной деятельности Государственной налоговой службы Украины как основы построения новой модели функционирования государственных институтов, является определение принципов осуществления данного вида деятельности очерченным органом государственной власти. Определено, что в целях совершенствования юридической ответственности работников Государственной налоговой службы Украины необходимо: определить основания для привлечения работников к ответственности за неисполнение и / или ненадлежащее исполнение своих должностных обязанностей в контексте осуществления публично-сервисной деятельности, такими основаниями могут быть: несвоевременное предоставление определенных услуг; негативное отношение по отношению к клиентам; умышленное введение в заблуждение пользователей административными услугами, что повлекло наступление для последних негативных последствий; злоупотребления своим служебным положением; умышленное затягивание определенных процедур и тому подобное; подробно прописать виды юридической ответственности (к которым следует отнести дисциплинарную, административную и в некоторых случаях материальную ответственность) необходимо детально прописать механизм учета мнения общественности при определении оснований для привлечения служащих к определенному виду ответственности. Сделан вывод, что осуществление общественного контроля за публично-сервисной деятельностью Государственной налоговой службы Украины: во-первых, является важным и ярким проявлением реализации принципа демократизма, гласности и открытости в деятельности данного центрального органа исполнительной власти; во-вторых, повышает уровень доверия населения к Государственной налоговой службы Украины; в-третьих, повышает уровень дисциплины работников налоговых органов.

The article, based on the analysis of the current legislation of Ukraine and scientific views of scientists, identifies the most priority ways of improving the administrative legislation in the field of public service activity of the State Tax Service of Ukraine. It is proved that the key area of work of the legislator should be the development and adoption of a separate "Regulation on public service activity of the State Tax Service of Ukraine and its structural subdivisions". The author's vision on the structure of such by-law is proposed. It is emphasized that an important direction of improving the administrative and legal regulation of public service activity of the State Tax Service of Ukraine as a basis for building a new model of functioning of state institutions is to define the principles of implementation of this type of activity by a designated body of state power. It is determined that in order to improve the legal responsibility of employees of the State Tax Service of Ukraine, it is necessary to: determine the grounds for holding employees accountable for non-performance and/or improper performance of their official duties in the context of performing public service activities, such grounds may be: services; negative attitude towards customers; deliberate misrepresentation of users by administrative services, which has led to the onset of recent adverse effects; abuse of office; deliberate delaying of certain procedures, etc.; detail the types of legal liability (which should include disciplinary, administrative and, in some cases, financial liability); it is necessary to prescribe in detail the mechanism for taking into account the public opinion when determining the grounds for bringing employees to a certain type of responsibility. It is concluded that the exercise of public control over the public service activity of the State Tax Service of Ukraine: first, it is an important and striking manifestation of the implementation of the principles of democracy, transparency and openness in the activities of this central executive body; secondly, it increases the level of public confidence in the State Tax Service of Ukraine; third, it increases the discipline of tax authorities.
Крилов Д. В. Шляхи вдосконалення адміністративного законодавства у сфері публічно-сервісної діяльності державної податкової служби України / Д. В. Крилов // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 25 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2019. – C. 43-48.
Keywords: законодавство; адміністративне законодавство; публічно-сервісна діяльність; Державна податкова служба України; законодательство; административное законодательство; публично-сервисная деятельность; Государственная налоговая служба Украины; legislation; administrative legislation; public service activity; State Tax Service of Ukraine; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE