Ознаки та властивості кримінально-правових заходів примусового та заохочувального впливу - Козаченко, Олександр Васильович; Козаченко, Александр Васильевич; Kozachenko, Oleksandr V.; Козаченко, О. В. (My University, 2016)
В монографії, на підставі запропонованої дефініції кримінально-правового заходу, визначаються його змістовні ознаки, сукупність яких створюють можливість для розмежування заходів кримінально-правового впливу та заходів, що передбачені іншими галузями права. Виділяються об’єктивні та суб’єктивні властивості кримінально-правових заходів, встановлення яких дає можливість забезпечити доцільність, обґрунтованість та ефективність кримінально-правового впливу в умовах модернізації кримінального закону як соціокультурного конструкту, розрахованого на регулювання групової та індивідуальної кримінальної активності. На підставі визначених конструктивних характеристик кримінально-правових заходів досліджується покарання, як найбільш витребувана форма кримінально-правового впливу в умовах сучасності.

В монографии на основании предложенной дефиниции уголовно-правовой меры определяются ее основные содержательные признаки, совокупность которых дает возможность разграничить меры уголовно-правового воздействия и меры, которые предусмотрены иными отраслями права. Выделяются объективные и субъективные свойства уголовно-правовых мер, установление которых дает возможность обеспечить целесообразность, обоснованность и эффективность уголовно-правового воздействия в условиях модернизации уголовного закона как социокультурного конструкта, рассчитанного на регулирование групповой и индивидуальной уголовной активности. На основании определенных конструктивных характеристик уголовно-правовых мер исследуется наказание, как наиболее востребованная форма уголовно-правового воздействия в современных условиях.

In monograph, on the base of the proposed definition of the criminal-legal measure, it’s informative features, the totality of which provides an opportunity for delimitation measures of criminal-legal influence and measures, which provided by other branches of law are determined. There are objective and subjective properties of criminallegal measures, installation of which gives a possibility to provide expediency, validity and effectiveness of criminal-legal influence in conditions of modernization of the criminal law as sociocultural construct, calculated for regulation of group and individual criminal activity. On the base of identified constructive characteristics of criminal-legal measures explored judgment, as the most claimed form of criminal-legal influence in modern life.
Козаченко О. В. Ознаки та властивосты кримінально-правових заходів примусового та заохочувального впливу / О. В. Козаченко // Правовий вплив на неправомірну поведінку: актуальні грані : монографія / за ред. О. В. Козаченка, Є. Л. Стрельцова; МОН України, НУ «ОЮА», Каф.крим. права та ін. крим.-прав. дисциплін Миколаїв. ін-т. права, ПРЦ НАПрНУ, ГО «Всеукр. Асоціація крим. права» . — Миколаїв : Іліон, 2016. — С. 31-51.
Keywords: кримінально-правовий вплив; кримінально-правовий захід; об’єктивні властивості кримінально-правового заходу; соціальна справедливість; суб’єктивні властивості кримінально-правового заходу; покарання; перевиховання; уголовно-правовое воздействие; уголовно-правовая мера; объективные свойства уголовно-правовой меры; социальная справедливость; субъективные свойства уголовно-правовой меры; наказание; перевоспитание; criminal-legal influence; criminal-legal measure; objective properties of criminal-legal measure; social justice; subjective properties of criminal-legal measure; judgment; re-education