Політологічний зміст поняття "державно-церковні відносини" - Палінчак, Микола Михайлович; Палинчак, Николай Михайлович; Palinchak, Mykola M. (Одеса, 2016)
Подано критичний аналіз основних зарубіжних і вітчизняних політологічних, соціологічних та релігієзнавчих концепцій, орієнтованих на визначення сутності взаємовідносин між державою та церквою, а також їхнього впливу на суспільство в цілому та суспільну свідомість зокрема. Обґрунтовано суспільне значення релігії. Розкрито сутність понять державно-релігійних і державно-церковних відносин на основі системного підходу та структурного аналізу.

Произведен критический анализ основных зарубежных и отечественных политологических, социологиче- ских и религиоведческих концепций, ориентированных на определение сути отношений между государством и церковью, а также их влияния на общество в целом и общественное сознание в частности. Обоснована общественная роль религии. Раскрыта суть понятия государственно-религиозных и государственно-церковных отношений на основе системного подхода и структурного анализа.

Critical analysis of the main western and Ukrainian political, sociological and religious concepts, which are orient- ed on the essence of state-church relations, their influence on society and social consciousness. Social role of religion is underlined. Examined the essence of the terms “state-religious” and “state-church” relations based on system and structural analysis.
Палінчак М. М. Політологічний зміст поняття "державно-церковні відносини" / М. М. Палінчак // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2016. – Вип. 1. – С. 59-64.
Keywords: держава; релігія; церква; релігійна свідомість; віра; релігійна регуляція; державно-церковні відносини; государство; религия; церковь; религиозное сознание; вера; религиозная регуляция; государственно-церковные отношения