Президент України та судова влада: основні форми та правові засоби взаємодії - Малишкіна, Н. О.; Малышкина, Н. О.; Malyshkina, N. O. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті визначено місце Президента України у системі вищих органів державної влади в Україні. Проаналізовані різні аспекти взаємодії судової гілки влади з Президентом України. Зроблено висновок, що на практиці важливий не лише розподіл повноважень вищих органів державної влади задля досягнення цілей, визначених у Конституції України, а й їх безпосередня взаємодія між собою, яка з необхідністю відбувається у чітко визначених правових формах із застосуванням відповідних правових засобів. Наявність будь-якого політичного впливу з боку Президента України та інших вищих органів державної влади, недотримання основних принципів права в діяльності судової гілки влади веде до несправедливого розгляду виникаючих конфліктів. Реальним запобіжником таких ситуацій виступають чинні гарантії функціонування судової гілки влади у взаєминах насамперед з Президентом України та іншими вищими органами державної влади в Україні.

Президент Украины и судебная власть: основные формы и правовые средства взаимодействия. В статье определено место Президента Украины в системе высших органов государственной власти в Украине. Проанализированы различные аспекты взаимодействия судебной ветви власти с Президентом Украины. Сделан вывод, что на практике важно не только распределение полномочий высших органов государственной власти для достижения целей, определённых в Конституции Украины, но и их непосредственное взаимодействие между собой, которое с необходимостью происходит в чётко определенных правовых формах с применением соответствующих правовых средств. Наличие любого политического влияния со стороны Президента Украины и других высших органов государственной власти, несоблюдение основных принципов права в деятельности судебной ветви власти ведет к несправедливому рассмотрению возникающих конфликтов. Предотвратить подобную ситуацию помогают действующие гарантии функционирования судебной ветви власти во взаимоотношениях в первую очередь с Президентом Украины и другими высшими органами государственной власти в Украине.

President of Ukraine and Judiciary: the main forms and legal means of interaction The place of the President of Ukraine in the system of supreme bodies of state power in Ukraine is determined. Different aspects of interaction of the judicial branch with the President of Ukraine are analyzed. It is concluded that in practice not only the distribution of powers of the higher state authorities is important for the achievement of the goals defined in the Constitution of Ukraine, but also their direct interaction with each other, which necessarily takes place in clearly defined legal forms with the use of appropriate legal means. The existence of any political influence on the part of the President of Ukraine and other supreme bodies of state power, violation of the basic principles of law in the activity of the judicial branch of government leads to unfair treatment of emerging conflicts. The actual safeguard of such situations is the existing safeguards for the functioning of the judicial branch in the relations, first of all, with the President of Ukraine and other senior bodies of state power in Ukraine
Малишкіна Н. О. Президент України та судова влада: основні форми та правові засоби взаємодії / Н. О. Малишкіна // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 82 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 112-119.
Keywords: поділ влади; система стримувань і противаг; гарантії системи стримувань і противаг; взаємодія вищих органів влади; Президент України; судова влада; форми взаємодії; правові засоби взаємодії; разделение властей; система сдержек и противовесов; гарантии системы сдержек и противовесов; взаимодействие высших органов власти; Президент Украины; судебная власть; формы взаимодействия; правовые средства взаимодействия; separation of powers; system of checks and balances; guarantees of the system of checks and balances; interaction of higher authorities; President of Ukraine; judiciary; forms of interaction; legal means of interaction