Щодо дискреції прокурора при вирішенні питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності - Пожар, Вадим Георгійович; Пожар, В. Г.; Pozhar, Vadym H. (Одеса : Фенікс, 2026)
Аналіз положень КК України, якими регламентовано питання звільнення від кримінальної відповідальності, свідчить, що чіткі критерії визначення необхідності застосування саме тієї чи іншої форми реалізації кримінальної відповідальності відсутні, наведені статті містять оціночні формулювання, що дають прокурору вибір щодо ініціювання звільнення від відповідальності. Таким чином прокурор, у кожному конкретному випадку, з урахуванням обставин справи, тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особи підозрюваного, обвинуваченого, обставин що пом’якшують та обтяжують покарання, з огляду на його дискреційні повноваження та положення закону обирає між альтернативами, кожна з яких є законною.
Пожар В. Г. Щодо дискреції прокурора при вирішенні питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 532-534. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33235
Keywords: прокурор; дискреція; повноваження прокурора; досудове розслідування; звільнення від кримінальної відповідальності; prosecutor; discretion; prosecutor’s powers; pretrial investigation; exemption from criminal liability