Особисті немайнові трудові права домашніх працівників - Лагутіна Ірина Вікторівна; Лагутина Ирина Викторовна; Lagutina Irina V. (My University, 2012)
У статті підкреслюється вразливість домашніх працівників, яка обмежує їх самостійність, гідність і захищеність. Особливе значення набуває забезпечення гідної праці для домашніх працівників після прийнятих МОП Конвенції № 189 про домашніх працівників, а також відповідної рекомендації № 201, які встановлюють, що домашні працівники в усьому світі, що забезпечують догляд за членами сімей і виконують іншу роботу по дому, повинні користуватися тими ж основними правами, що й інші категорії працівників.

В статье подчеркивается уязвимость домашних работников, которая ограничивает их самостоятельность, достоинство и защищенность. Особое значение приобретает обеспечение достойного труда для домашних работников после принятых МОТ Конвенции № 189 о домашних работников, а также соответствующей рекомендации № 201, которые устанавливают, что домашние работники во всем мире, которые обеспечивают уход за членами семей и выполняют другую работу по дому, должны пользоваться теми же основными правами, что и другие категории работников.

The article highlights the vulnerability of domestic workers, which limits their independence, dignity and security. Of particular importance is ensuring decent work for domestic workers after adopted the ILO Convention № 189 on domestic workers, along with recommendations № 201, which establish that domestic workers worldwide, providing care for family members and perform other housework, should enjoy the same fundamental rights as other categories of workers.
Лагутіна І. В. Особисті немайнові трудові права домашніх працівників / І. В. Лагутіна // Вісник Академії правових наук України : зб. наук. пр. – Харків.: Право, 2012. – № 2(69) – С. 312-317.
Keywords: гідна праця; особисті немайнові трудові права; домашні працівники; охорона праці; заборона дискримінації у сфері праці; достойный труд; личные неимущественные трудовые права; домашние работники; охрана труда; запрет дискриминации в сфере труда; decent work; personal non-property labor rights; domestic workers; occupational safety and health; prohibition of discrimination in the workplace