Кримінально-правові заходи в Україні : культуро-антропологічна концепція - Козаченко, Олександр Васильович; Козаченко, Александр Васильевич; Kozachenko, Oleksandr V. (My University, 2012)
Дисертацію присвячено дослідженню кримінально-правових заходів як системи прийомів і способів примусового та реабілітаційно-заохочувального впливу держави на кримінальні практики, правомірну поведінку, детерміновані культурним середовищем, яке існує в конкретно-історичних умовах. Обґрунтовано доцільність і необхідність використання культуро-антропологічної методології в процесі дослідження кримінально-правових заходів, їх генезису, функціонування і практики застосування. Додатково аргументовано необхідність дослідження феномену права на засадах абсолютизації генетичного взаємозв’язку з культурою. Систематизовано концептуальні ідеї щодо суттєвих та змістовних характеристик системи кримінально-правових заходів. Визначено історично обумовлену, доктринально виважену, функціонально вивірену та практично доцільну можливість використання уніфікованого поняття «кримінально-правові заходи». Охарактеризовано об’єктивні та суб’єктивні змістовні властивості як кримінально-правових заходів у цілому, так і окремих їх видів. Досліджено історичні витоки кримінально-правового регулювання відносин, що виникають у процесі застосування кримінально-правових заходів, визначено основні етапи формування кримінального права на українських землях та суттєві властивості, які визначають особливості українського пеналізаційного (депеналізаційного) процесу. Установлено культуро-антропологічні властивості функцій кримінально-правових заходів, проаналізовано суттєві ознаки та структурні елементи окремих видів функцій, які реалізуються у процесі застосування кримінально-правових заходів. Уточнено публічно-правові засади застосування кримінально-правових заходів з позиції застосування культуро-антропологічної методології. На підставі виокремлення основних та додаткових видів розроблено та запропоновано до використання алгоритм застосування системи кримінально-правових заходів.
Козаченко О. В. Кримінально-правові заходи в Україні : культуро-антропологічна концепція : дисертація на здобуття наук. ступ. д-ра юрид. наук : спец. 12.00.08 / Олександр Васильович Козаченко; НУ "ОЮА". – Одеса, 2012. – 430 с.
Наук. консультант - д-р юрид. наук, проф. В. О. Туляков
Офіційні опоненти : д-р юрид. наук, проф. О. М. Костенко; д-р юрид. наук, проф. В. К. Грищук; д-р юрид. наук, проф. В. О. Меркулова
Keywords: система кримінально-правових заходів; культуро-антропологічна методологія; кримінальне покарання; спеціальні кримінально-правові заходи; кара; реституційна функція кримінально-правових заходів; ефективність кримінально-правового впливу; система уголовно-правовых мер; культурно-антропологическая методология; уголовное наказание; специальные уголовно-правовые меры; наказание; реституционная функция уголовно-правовых мер; эффективность уголовно-правового воздействия; criminal law measures; cultural and anthropological methodology; criminal penalty; a special criminal law measures; punishment; restitution function of criminal law measures; efficiency of criminal and legal influence