Правові аспекти економічного стимулювання діяльності з торгівлі гладкоствольною зброєю невійськового призначення - Мозгальов, Віктор Юрійович; Мозгальов, В. Ю.; Mozghalov, Viktor Yu. (Одеса : Фенікс, 2026)
На нашу думку, вирішення ситуації полягає у забезпеченні стимулювання вітчизняних імпортерів з одночасним зменшенням ціни придбання гладкоствольної зброї невійськового призначення правоохоронними органами, ЗСУ, іншими військовими формуваннями. У зв’язку з цим можна запропонувати внести доповнення до вищезазначених норм Податкового та Митного кодексів: зокрема, додати до переліку видів зброї УКТ ЗЕД 9303 20 10 10 і 9303 20 10 20 (гладкоствольні рушниці) та передбачити окремий механізм відшкодування ПДВ для імпортера, у разі, якщо відповідну зброю і боєприпаси до неї, які були імпортовані для задоволення потреб цивільного ринку і щодо яких сплачені ПДВ і мито, в подальшому у межах процедури державних закупівель передано до ЗСУ. На наш погляд, правовий механізм повинен безальтернативно визначати, що у таких випадках імпортер зменшує ціну продажу на суму ПДВ, який вже було сплачено ним раніше.
Мозгальов В. Ю. Правові аспекти економічного стимулювання діяльності з торгівлі гладкоствольною зброєю невійськового призначення. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.) : у 2-х т. / за заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 358-360. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33165
Keywords: правоохоронна діяльність; правоохоронна система; правоохоронні органи; обіг вогнепальної зброї; Національна поліція України; цивільна зброя; військова зброя; зброя невійськового призначення; звільнення від ПДВ; мито; економічне стимулювання; law enforcement activity; law enforcement system; law enforcement agencies; circulation of firearms; civilian weapons; military weapons; non-military weapons; VAT exemption; toll; economic stimulus