Адміністративно-правове забезпечення наближення митного законодавства України до стандартів ЄС - Биков, Ігор Олегович; Быков, Игорь Олегович; Bykov, Ihor O. (Одеса, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук (доктора філософії) за спеціальністю 12.00.07 – адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право (081 – Право). – Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2019. Дисертація є науковим дослідженням наближення митного законодавства України до стандартів ЄС, здебільшого полягає в удосконаленні національних митних стандартів, норм і положень, що є основою правозастосування та правореалізації. Визначено динаміку та запропоновано концепцію історичної періодизації наближення митного законодавства України до стандартів ЄС, розкрито еволюційні та закономірні етапи означеного процесу. Розглянуто європейські стандарти регулювання митних відносин та виокремлено чотири їх основні групи: загальні митні стандарти ЄС, спеціальні митні стандарти ЄС, кореляційні митні стандарти ЄС та інструментальні митні стандарти ЄС. Розкрито особливості європейського регіонального та двостороннього забезпечення та регулювання митних стандартів. Досліджено основні напрямки наближення митного законодавства України до стандартів ЄС. Адміністративно-правові форми наближення (апроксимації) національного митного законодавства до стандартів ЄС представлено як способи зовнішнього вираження змісту та суті владної управлінської діяльності. Обгрунотовано традиційні та нетрадиційні адміністративно-правові форми наближення митного законодавства до стандартів ЄС. Визначено та досліджено адміністративно-правові методи реалізації наближення національного митного законодавства до стандартів ЄС. Запропоновано таку систему методів: метод безумовної реалізації стандартів ЄС, метод виняткових стандартів, метод селекційної стандартизації та метод найменшого стандарту. Здійснено аналіз організації процесу наближення національного митного законодавства до стандартів ЄС, що відображений у повноваженнях суб’єктів державного управління

Диссертация на соискание научной степени кандидата юридических наук (доктора философии) по специальности 12.00.07 – административное право и процесс; финансовое право, информационное право (081 – Право). – Национальный университет «Одесская юридическая академия», Одесса, 2019. Диссертация является научным исследованием приближения таможенного законодательства Украины к стандартам ЕС, в основном заключается в совершенствовании национальных таможенных стандартов, норм и положений, являющихся основой правоприменения и правореализации. Определена динамика и предложена концепция исторической периодизации процесса приближения национального таможенного законодательства к стандартам ЕС. Раскрыты эволюционные и закономерные этапы процесса приближения таможенного законодательства Украины к стандартам ЕС. Рассмотрены европейские стандарты регулирования таможенных отношений. Предложено выделять четыре основные группы стандартов таможенного законодательства ЕС: общие таможенные стандарты ЕС, специальные таможенные стандарты ЕС, корреляционные таможенные стандарты ЕС и инструментальные таможенные стандарты ЕС. Рассмотрены особенности европейского регионального и двустороннего обеспечения и регулирования таможенных стандартов. Исследованы основные направления приближения таможенного законодательства Украины к стандартам ЕС. Представлены административно-правовые формы приближения (аппроксимации) национального таможенного законодательства к стандартам ЕС как способы внешнего выражения содержания и сути властной управленческой деятельности. Обосновано определение административно-правовых форм приближения таможенного законодательсва к стандартам ЕС как традиционные и нетрадиционные. Определены и исследованы административно-правовые методы реализации приближения национального таможенного законодательства к стандартам ЕС. Предложена система методов: метод безусловной реализации стандартов ЕС, метод исключительных стандартов, метод селекционной стандартизации и метод наименьшего стандарта. Осуществлен анализ организации процесса приближения национального таможенного законодательства к стандартам ЕС, отраженный в полномочиях субъектов государственного управления.

Dissertation for an academic degree of the Candidate of Law (Doctor of Philosophy) in the major 12.00.07 – аdministrative Law and Procedure; Financial Law; Information Law (081 – Law). – National University «Odessa Law Academy», Odessa, 2019. Approximation of the national customs legislation to the EU standards means essentially improvement of national standards, rules and regulations, which are a basis for administration and enforcement of the law. The above circumstances have highlighted the need for separate academic presentation of legal administrative support for approximation of the national customs legislation to the standards of the European Union. The first section identifies behaviour pattern and offers a concept for historical periodization of the process of approximation of the national customs legislation to the EU standards. The paper describes logical evolutionary stages of the process of approximation of the customs legislation of Ukraine to the EU standards. The second section of the dissertation is dedicated to European standards governing customs relations. The author suggests distinguishing between four main groups of standards of the EU customs legislation: general EU customs standards; special EU customs standards; correlated customs standards of the EU and instrumental customs standards of the EU. The author has studied features of the European regional and bilateral support and governing of customs standards. The third section contains description of the main trends in the process of approximation of the customs legislation of Ukraine to the EU standards. The paper presents legal administrative forms for approximation of the national customs legislation to the EU standards, as methods of external expression of the form and essence of governance. The author offers a substantiated suggestion to distinguish between conventional and unconventional legal administrative forms for approximation of the customs legislation to the EU standards. The author has identified and investigated legal administrative methods of approximation of the national customs legislation to the EU standards, and suggested the following system of methods: method of unconditional implementation of the EU standards, method of exclusive standards; method of selective standardization and method of the minimum standard. The paper contains an analysis of organizational efforts for approximation of the national customs legislation to the EU standards reflected in powers of the government authorities.
дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.07
Биков І. О. Адміністративно-правове забезпечення наближення митного законодавства України до стандартів ЄС : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.07 / Ігор Олегович Биков ; Національний університет "Одеська юридична академія" ; наук. кер. Б. А. Кормич ; оф. оп.: Р. С. Мельник, А. В. Мазур. - Одеса, 2019. - 220 с.
Keywords: митне законодавство; митні стандарти; митне право ЄС; митне право України; наближення митного законодавства України до стандартів ЄС; стандартизація законодавства; європейська інтеграція; таможенное законодательство; таможенные стандарты; таможенное право ЕС; таможенное право Украины; приближение таможенного законодательства Украины к стандартам ЕС; стандартизация законодательства; европейская интеграция; customs legislation; customs standards; customs law of the EU; customs law of Ukraine; approximation of customs legislation of Ukraine to the EU standards; standardization of legislation; European integration