Ціннісний портрет українського суспільства: за даними World Values Survey - Сакало, О. Є.; Сакало, А. Е.; Sakalo, O. Ye. (My University, 2016)
У статті аналізується один із основних інтегрувальних чинників суспільства – соціальні цінності. Для вивчення системи соціальних цінностей сучасного українського суспільства використовуються дані, отримані в ході найбільш масштабного сьогодні міжнародного дослідницького проекту вивчення соціальних цінностей – World Values Survey. Розглядаються ціннісні орієнтації українців в абсолютних різних сферах життя: сімейних відносинах, професійній діяльності, політиці, релігії, міжгрупових і міжособистісних соціальних відносинах тощо. Згідно з методологією проекту, всі цінності зводяться до чотирьох основних типів: цінності виживання, цінності самовираження, традиційні цінності й секулярно-раціональні цінності. На основі аналізу соціологічних робиться висновок про те, що українському суспільству більш притаманні цінності виживання та секулярно-раціональні цінності. Однак водночас мають помітне поширення й традиційні цінності, тобто наявний певний ціннісний симбіоз.

В статье анализируется один из основных интегрирующих факторов общества – социальные ценности. Для изучения системы социальных ценностей современного украинского общества используются данные, полученные в ходе наиболее масштабного на сегодняшний день международного исследовательского проекта изучения социальных ценностей – World Values Survey. Рассматриваются ценностные ориентации украинцев в абсолютно разных сферах жизни: семейных отношениях, профессиональной деятельности, политике, религии, межгрупповых и межличностных социальных отношениях и т. д. Согласно методологии проекта, все ценности сводятся к четырем основным типам: ценности выживания, ценности самовыражения, традиционные ценности и секулярно-рациональные ценности. На основе анализа социологических данных делается вывод о том, что украинскому обществу более свойственны ценности выживания и секулярно-рациональные ценности. Но вместе с тем имеют значительное распространение и традиционные ценности, т. е. имеет место определенный ценностный симбиоз.

The social values as one of the main factors of integrating society are analyzed in the article. The data obtained during the World Values Survey, the most large-scale contemporary international research project exploring the social values, are used for studying the system of social values of modern Ukrainian society. The value orientations of the Ukrainians are considered in completely different areas of life: family relationships, professional activities, politics, religion, intergroup and interpersonal social relations, etc. According to the methodology of the project, all values are reduced to four basic types: survival values, self-expression values, traditional values and secular-rational values. However, the traditional values are also widespread at the same time, and, so, a certain value symbiosis takes place.
Сакало О. Є. Ціннісний портрет українського суспільства: за даними World Values Survey / О. Є. Сакало // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 99-101.
Keywords: суспільство; соціальні цінності; цінності виживання; цінності самовираження; традиційні цінності; секулярно-раціональні цінності; общество; социальные ценности; ценности выживания; ценности самовыражения; традиционные ценности; секулярно-рациональные ценности; society; social values; survival values; self-expression values; traditional values; secular-rational values