Політична маніпуляція: поняття, концепції, механізм реалізації - Шевчук, О. В.; Shevchuk, O. V. (ВД "Гельветика", 2021)
У статті розглянуті основні підходи до тлумачення, наукового використання і практичного засто сування феномену політичної маніпуляції. Підкреслено, що політичні технології не спрямовані на політичних акторів, а є всього лише засобом в досягненні поставлених політичних цілей активними політичними суб’єктами. Зазначено, що маніпуляцію часто пов’язують з такими феноменами, як інформаційна війна, про паганда, промивка мізків, «макіавеллізм», дезінформація, політичні ігри тощо. У своєму початко вому значенні поняття «маніпуляція» позначає будь-які складні дії, які здійснюються руками і ви магають відповідної майстерності виконання. У переносному значенні маніпуляція визначається як ілюзіоністська або корислива дія обманного характеру, мета якої – створення у свідомості об’єкта маніпулювання різноманітних ілюзій сприйняття будь-яких явищ дійсності. Виділено дві кардинальні відмінності між феноменом маніпуляції і пропаганди. По-перше, пропа ганда є спробою переконати в правильності, адекватності певної точки зору щодо дійсності. Маніпуля ція ж – це спосіб домогтися підтримки суспільства таким діям влади, які без використання спеціальних прийомів маніпуляції були б суспільством відкинуті. По-друге, в більшості випадків відомий суб’єкт здійснює пропаганду, тоді як ключовим властивістю маніпуляції є прихованість суб’єкта впливу. Як ін струмент політичної маніпуляції найчастіше виступають медіазасоби, за допомогою яких можна опе ративно охопити максимально широку аудиторію. Зроблено висновок, що найчастіше феномен маніпуляції розглядають як деструктивний. Своєю чергою, дослідники, які надають маніпуляції конструктивне значення, зустрічаються рідко, проте з їхніми концепціями досить складно дискутувати.

The article deals with the main approaches to the interpretation, scientific use and practical application of the political manipulation phenomenon. It is emphasized that political technologies are not aimed at political actors, but are only a means to achieve political goals by active political actors. It is noted that manipulation is often associated with such phenomena as information warfare, propagan da, brainwashing, “Machiavellianism”, misinformation, political games and more. In its original meaning, the concept of manipulation refers to any complex actions that are performed by hand and at the same time require appropriate skill. In a figurative sense, manipulation is defined as an illusionist or selfish action. The purpose of this action is to create in the mind of the object of manipulation various illusions. There are two cardinal differences between the phenomenon of manipulation and propaganda. Firstly, propaganda is an attempt to convince of the correctness, adequacy of a certain point of view on reality. Ma nipulation, in turn, is a way to gain public support for such actions of the government, which without the use of special methods of manipulation would be rejected by society. Secondly, in most cases, a well-known entity carries out propaganda. Whereas the key property of manipulation is the secrecy of the influence subject. The tool of political manipulation is most often media. It gives the possibility to reach the widest audience quickly. It is concluded that the phenomenon of manipulation is often considered destructive. In turn, researchers who give manipulation a constructive meaning are rare, but their concepts are quite difficult to discuss
Шевчук О. В. Політична маніпуляція: поняття, концепції, механізм реалізації / О. В. Шевчук // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голова ред. ради), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 68. – С. 83-89. DOI https://doi.org/10.32837/app.v0i68.1290
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; маніпуляція; пропаганда; інформаційний вплив; маніпулятивні технології; manipulation; propaganda; information influence; manipulative technologies