Наступність права як загальнотеоретична категорія в дослідженні транзитивності права - Матвеєва, Л. Г.; Матвеева, Л. Г.; Matveeva, L. G. (Одеса: Юрид. л-ра, 2014)
У статті розглядається проблематика наступності права як загальнотеоретичної кате¬горії, аналізуються різні позиції щодо сутності наступності права. Виявляються й аналізуються фактори, які зумовлюють наступність права. До соціальних факторів наступності в праві слід відносити фактори розвитку суспільства, державну волю. Виділяється такий соціальний і водночас правовий фактор, як традиції правового регулювання, до яких різні автори відносять об'єднання різних цівілізаційних моделей і правової системи. Наступність у праві може виражатися в правових нормах, правових інститутах, правосвідомості, правовій поведінці. Найбільш яскраво наступність права проявляється в кодифікованих нормативно-правових актах і правових звичаях. Наступність права є важливим механізмом, завдяки якому відбувається оновлення нормативно-правової бази регулювання суспільних відносин, зберігається цінний накопичений і пережитий досвід. Поряд із вивченням наступності права в законодавстві та юридичній практиці також розглядається наступність у юридичній науці. Зроблено висновок, що наступний зв'язок у праві дозволяє виявити співвідношення вибудованої вітчизняної державно-правової системи та конкретних історичних умов її існування.
Матвеєва Л. Г. Наступність права як загальнотеоретична категорія в дослідженні транзитивності права / Л. Г. Матвеєва // Наукові праці Національного університету "Одеська юридична академія" : зб. наук. праць / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред), Ю. П. Аленін [та ін] ; відп. за вип. В. М. Дрьомін ; МОН України, НУ "ОЮА". - Одеса : Юрид. л-ра, 2014. - Т. 14. - С. 234-243.
Keywords: трансформація правової системи; наступність права; наступність юридичної практики; наступність законодавства; наступність юридичної науки; трансформация правовой системы; преемственность в праве; преемственность законодательства; преемственность юридической практики; преемственность юридической науки; transformation of the legal system; law succession; succession in legislation; succession of law practice; succession of legal science