Розділ 7. Конвалідація недійсних правочинів, учинених на тимчасово окупованих територіях та «сірій зоні» в умовах гібридної війни - Харитонов Євген; Харитонов Євген Олегович; Харитонов Є. О.; Kharytonov Yevhen O.; Білошкурський Микола; Білошкурський Микола Миколайович; Білошкурський М. М.; Biloshkurskyi Mykola M. (Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025)
Одним із найважливіших аспектів реінтеграції тимчасово окупованих територій та «сірої зони» у правову систему України є забезпечення реалізації особами, які проживали на цих територіях, своїх приватних прав, часто без дотримання норм українського цивільного законодавства. Нікчемність правочинів, учинених у «сірій зоні», зумовлена недотриманням вимог ЦК України, зокрема щодо нотаріального посвідчення, письмової форми, державної реєстрації тощо. Якщо порушення цих норм викликане об'єктивними причинами, такими як бойові дії чи відсутність нотаріуса, судові рішення щодо конвалідації таких правочинів мають бути ухвалені на користь їх дійсності. Запропоновано підходи до судового розгляду справ щодо конвалідації нікчемних правочинів, укладених у «сірій зоні». Розглянуто існуючі механізми та запропоновано нові підходи до конвалідації правочинів, укладених на тимчасово окупованих тери¬торіях за законодавством країни-агресора, Російської Федерації, або незаконних терористичних угрупувань «ДНР» та «ЛНР». Обґрунтовано необхідність ухвалення закону, який зобов'язуватиме після део купації повторно вчинити усі правочини відповідно до українського законодавства у межах певного часового проміжку (т.з. «перехідного періоду»), а також визначатиме правові наслідки невиконання цієї вимоги.
Харитонов Є., Білошкурський М. Розділ 7. Конвалідація недійсних правочинів, учинених на тимчасово окупованих територіях та «сірій зоні» в умовах гібридної війни / Євген Харитонов, Микола Білошкурський // Актуальні проблеми регулювання майнових і немайнових відносин в умовах гібридної війни через призму людиноцентричної цивілістики : колективна монографія / за заг. ред. професорів: Є. Харитонова, О. Харитонової, І. Давидової, О. Сафончик. - Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025. - C. 257-282. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.29650
Keywords: цивільне законодавство; війна; перехідний період; тимчасово окуповані території; «сіра зона»; деокупація; правочини; договір; недійсність правочинів; недійсність договорів; конвалідація; визнання правочину дійсним; recognition of the transaction as valid; convalidation; invalidity of contracts; invalidity of transactions; "gray area"; deoccupation; transaction; temporarily occupied territories; civil legislation; war