Особливості регулювання спадкових відносин в міжнародному праві - Церковна, Олена Володимирівна; Церковная, Елена Владимировна; Tserkovna, Olena V. (My University, 2017)
В статті досліджується місце колізійних норм в системі джерел правового регулювання спадкування за законом в міжнародному праві, їх значення для регулювання спадкових відносин з іноземним елементом. Досліджено та охарактеризовано поняття «спадкування» та «право на спадкування», обґрунтовано необхідність вивчення колізійного регулювання спадкування в міжнародному та національному праві. Зазначено, що різноманітність правових систем створює передумови виникнення колізій в сфері спадкових правовідносин. Розглянуто колізійні норми законодавства України щодо врегулювання спадкування за законом, його принципи та обсяг дії. Здійснено аналіз черг закликання до отримання спадщини в сфері міжнародного спадкування.

В статье исследуется место коллизионных норм в системе источников правового регулирования наследования по закону в международном праве, их значение для регулирования наследственных отношений с иностранным элементом. Исследованы и охарактеризованы понятия «наследование» и «право на наследование», обоснована необходимость изучения коллизионного регулирования наследования в международном и национальном праве. Отмечено, что разнообразие правовых систем создает предпосылки возникновения коллизий в сфере наследственных правоотношений. Рассмотрены коллизионные нормы законодательства Украины относительно урегулирования наследования по закону, его принципы и объем действия. Осуществлен анализ очередей привлечения к наследованию в сфере международного наследования.

We investigate the conflict rules in place the system of sources of legal regulation of hereditary succession in international law, their importance for the regulation of hereditary relations with a foreign element. The concept of «inheritance» and «the right to inherit» are explored and described, the necessity of studying the inheritance of conflict regulation in international and national law is justified. The analysis that the diversity of legal systems creates prerequisites of conflicts in the area of hereditary relationships. The conflict rules of legislation of Ukraine that govern the inheritance by law, its principles and scope of action are studied. The analysis of queues heirs in international inheritance.
Церковна О. В. Особливості регулювання спадкових відносин в міжнародному праві / О. В. Церковна // Часопис цивілістики. – 2017. – Вип. 22. – С. 103-106.
Keywords: спадкування; право на спадкування; спадкування за законом; спадкові норми; колізія; колізійне регулювання; іноземний елемент; наследование; право на наследование; наследование по закону; наследственные нормы; коллизия; коллизионное регулирование; иностранный элемент; inheritance; the right to inherit; inheritance under the law; inheritance rules; conflict; conflict regulation; the foreign element