Професійне вигорання медичних працівників та методи його подолання : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Щерба, Юлія Михайлівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Шляхом теоретико-методологічного аналізу наукових досліджень встановлено, що професійне вигорання у лікарів – це реакція на інтенсивний чи довготривалий стрес, пов’язаний з роботою, який веде до емоційного віддалення від пацієнта, негуманного відношення та зниження якості роботи. Саме емоційне, когнітивне та фізичне виснаження, як наслідок довготривалого перебування у стресі, є головним чинником професійного вигорання у лікарів. Здійснено кількісну і якісну обробку даних. Шляхом кількісного (кореляційного) аналізу встановлено наявність значущих взаємозв’язків різного знаку між показниками професійного вигорання та професійної дезадаптації, показниками ворожості, ірраціональних установок, показників стресу і депресії. Проведено якісний аналіз виділених груп. Групі осіб з максимальним професійним вигоранням властиві: загальна професійна дезадаптація, відчуття втоми, зміни у соціальній взаємодіі, зниження загальної активності, соматовегетативні порушення, зниження мотивації до діяльності. Характерне значне підвищення ворожості, цинізму і агресії. Серед ірраціональних упереджень в цій групі лікарів найбільш виражені: низька фрустраційна толерантність, обов’язок щодо себе, оціночна залежність. Вони не можуть терпіти, колищось не так, як запланували; мають завищені вимоги до себе, схильні брати надмірну відповідальність за інших; їхня самооцінка цілком залежить від того, як їх оцінюють інші (колеги, пацієнти). Лікарі з професійним вигоранням часто виявляють агресивність до оточуючих, особистісну тривожність, не стресостійкі та часто депресивні. Розроблено тренінгову програму профілактики і корекції професійного вигоряння у медиків. Through theoretical and methodological analysis of scientific research, it was established that professional burnout in doctors is a reaction to intense or long-termstress associated with work, which leads to emotional distancing from the patient, inhumane attitude and a decrease in the quality of work. It is emotional, cognitive and physical exhaustion, as a result of long-term stress, that is the main factor in professional burnout in doctors. Quantitative and qualitative data processing was carried out. By means of quantitative (correlation) analysis, it was established that there are significant relationships of different signs between indicators of professional burnout and professionalmaladaptation, indicators of hostility, irrational attitudes, indicators of stress and depression. A qualitative analysis of the selected groups was conducted. The group of people with maximum professional burnout is characterized by: general professional maladaptation, feeling of fatigue, changes in social interaction, decreased general activity, somatovegetative disorders, decreased motivation for activity. A significant increase in hostility, cynicism and aggression is characteristic. Among the irrational prejudices in this group of doctors, the most pronounced are: low frustration tolerance, duty to oneself, evaluative dependence.They can't stand it when things don't go as planned; they have excessive demands on themselves, tend to take excessive responsibility for others; their self-esteem depends entirely on how others (colleagues, patients) evaluate them. Doctors with professional burnout often show aggressiveness towards others, personal anxiety, are not stress-resistant and often depressed. A trainingprogram for the prevention and correction of professional burnout among doctors has been developed.
Щерба Ю. М. Професійне вигорання медичних працівників та методи його подолання : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Ю. М. Щерба. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 57 с.
Keywords: емоційне; когнітивне та фізичне виснаження; професійне вигорання; стрес; лікарі