Міжнародні основи призначення покарання у виді позбавлення волі - Сторчак, Н. А.; Storchak, N. A. (Одеса : Фенікс, 2012)
Підсумовуючи аналіз положень міжнародних актів щодо правил призначення покарання у виді позбавлення волі, автор зазначає наступне. Застосування покарання у виді позбавлення волі (ув’язнення, тюремне ув’язнення) у всьому світі є одним державних важелів впливу на явище злочинності та дієвим засобом захисту суспільства від конкретної особи, яка вчинила злочин. Така роль за позбавленням волі визнається не лише національним законодавством багатьох країн, а й міжнародними актами. У міжнародних актах знаходять визначення й правила, на основі яких призначається покарання, в тому числі позбавлення волі, хоча таких положень не так багато і вони не є вичерпними. Із тих положень, які теорія кримінального права визнає загальними засадами призначення покарання, міжнародні документи найчастіше закріплюють необхідність урахування ступеня тяжкості злочину та особи винного, окремі пом’якшуючі чи обтяжуючі обставини, а із спеціальних правил призначення покарання – урахування сукупності злочинів та вироків. Відповідні норми призначення покарання містяться й у КК України, а поряд з ними – інші загальні та спеціальні правила призначення покарання, які у цілому викладені більш системно та детально, а також постійно законодавцем удосконалюються.
Сторчак Н. А. Міжнародні основи призначення покарання у виді позбавлення волі / Н. А. Сторчак // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 428-432.
Keywords: призначення покарання у виді позбавлення волі; назначение наказания в виде лишения свободы; sentencing to imprisonment; ув’язнення; заключение; conclusion; тюремне ув’язнення; тюремное заключение; imprisonment; захисту суспільства від конкретної особи, яка вчинила злочин; защита общества от лица, совершившего преступление; to protect society from the offender; кримінальне право; уголовное право; criminal law